Este risc mare de avalanșe în Munții Bucegi! ANM anunță temperaturi de -24 de grade Celsius la Cota 2000

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că există risc mare de avalanșe în Munții Bucegi. Turiștii sunt avertizați că în această perioadă, în zona montană sunt anunţate fenomene meteo extreme, vânt puternic însoțit de zăpadă, vizibilitate redusă, temperaturi scăzute care vor ajunge până la -24 de grade Celsius.

07 feb. 2023, 13:09
Este risc mare de avalanșe în Munții Bucegi! ANM anunță temperaturi de -24 de grade Celsius la Cota 2000

Meteorologii susțin că pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari.

La mult decât atât, în zonele montane s-a instalat gerul, iar la Cota 2000 sunt așteptate temperaturi de – 24 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că există risc mare de avalanșă în Munții Bucegi. Meteorologii au precizat că structura zăpezii nu se va schimba semnificativ, datorită temperaturilor care vor fi extrem de scăzute și care vor încetini astfel transformarea cristalelor de zăpadă.

Citiți și: Cod roșu de avalanșă în Carpații Meridionali. Șoferii care au urcat cu mașinile la Cabana Capra vor rămâne fără carnet pentru 60 de zile și vor fi amendați

ANM avertizează că există risc mare de avalanșe în Munții Bucegi

„La peste 1800 m, la suprafață se întâlnește un strat consistent de pulver, acumulat în ultimele zile, iar pe văi și în zonele adăpostite, zăpada viscolită a format troiene de grosimi considerabile, de 2 m. Stratul instabil din partea superioară are grosimi ce depășesc pe alocuri 40-50 cm și este alcătuit din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, dar și față de stratul aflat dedesubt”, a anunțat ANM, conform observatorulph.ro

De asemenea, meteorologii spun că pe majoritatea versanților s-a depus un sstrat consistent de zăpada.

„Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin angrenarea stratului puțin rezistent de la suprafață peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. Sub 1800 m, zăpada recent depusă depășește local 30-50 cm. Stratul instabil din partea superioară va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări”, a anunțat ANM.

Totodată, în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 23 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.

Aceste avertizări vin după ce sâmbătă seară, o avalanșă puternică a îngropat cabana Capra din Munții Făgăraș. 60 de turiști au fost în pericol, după ce mașinile lor au fost îngropate în zăpadă. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă turiștii s-au speriat de moarte.

Imediat după incident, circulaţia a fost închisă sau restricţionată pe mai multe tronsoane din A1, din cauza vremii nefavorabile.

Citiți și: Mihai Morar dezvăluie care era atmosfera pe Transfăgărășan chiar înainte de avalanșă: „Atât de subțire e granița dintre „lumina perfectă” și întunericul vieții”