Este sau nu discriminare ca profesorii să aibă intrare separată în școli față de elevi. Csaba Asztalos, președintele CNCD, explică de unde a apărut acest fenomen

În ultima perioadă se vorbește despre o așa-zisă formă de discriminare prin separarea intrărilor pentru profesori și elevi în unitățile de învățământ. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a intervenit în acest sens cu explicații.

10 ian. 2024, 14:26
Este sau nu discriminare ca profesorii să aibă intrare separată în școli față de elevi. Csaba Asztalos, președintele CNCD, explică de unde a apărut acest fenomen
Este sau nu discriminare ca profesorii să aibă intrare separată în școli față de elevi. Csaba Asztalos, președintele CNCD, explică de unde a apărut acest fenomen

Intrările separate în școli pentru profesori, respectiv pentru elevi, nu reprezintă o formă de discriminare, potrivit președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Citește și: Victor Ciutacu a sesizat CNCD după un derapaj al unui important membru CNA: „Domnul Mircea Toma a comis o gravă discriminare a unei minorități” VIDEO

Este sau nu discriminare ca profesorii să aibă intrare separată în școli față de elevi

Csaba Asztalos a precizat că instituția pe care o conduce a fost sesizată în trecut cu privire la existența intrărilor separate și a scărilor interioare separate pentru cadrele didactice și elevi, în școli, și că a analizat această situație. Discuția a revenit în spațiul public după ce Consiliul Național al Elevilor a cerut Ministerului Educației desființarea intrării separate pentru profesori.

„Consider că trebuie să întărim poziția profesorului atât în școli, cât și în societate. Există un grad extrem de ridicat de persiflare a profesorului și de a subminare a autorității și a respectului profesorilor în sistemul preuniversitar. Sunt nenumărate exemple de violență împotriva profesorilor și cred că trebuie să facem acest efort în societate de a reașeza pe un palier de respect și de autoritate profesorul și asta înseamnă mai multe măsuri: o salarizare rezonabilă, condiții rezonabile, număr suficient de cadre didactice, o disciplină în școală și o atitudine corectă, constructivă din partea elevilor și a părinților, în special. E nevoie de respect reciproc, dar profesorul e într-o poziție de autoritate în școală, autoritate în sens bun al cuvântului, nu dictatorial. De asta își duc părinții copiii la școală, în fața profesorilor, pentru învățarea, evaluarea și îndrumarea copiilor, și atunci toate acestea presupun o poziție de autoritate”, a afirmat Asztalos.

Contactat de Edupedu.ro, președintele CNCD a declarat că „noi ne-am pronunțat în trecut pe acest subiect și am arătat că, din punctul nostru de vedere, nu este o formă de discriminare existența unor căi de acces separate pentru profesori, respectiv pentru elevi, și existența scărilor interioare separate. Pe de o parte sunt cutume, obiceiuri existente în școli și nu doar în România. Din punctul meu de vedere, ca fost elev și actual părinte de elevi în preuniversitar, este o formă de respect față de profesor. Desigur că unii cataloghează măsura ca fiind o formalitate și susțin că respectul față de profesori nu se exprimă în principal prin astfel de măsuri, dar ele reflectă cred și statutul profesorului în școală și în societate și reprezintă o formă de echidistanță a profesorului față de elevi, atunci când îi evaluează. Să știți că și în instanțe, de exemplu, judecătorii au intrări separate față de justițiabili și nu este o formă de discriminare. Pe de altă parte, cred că nu este cea mai stringentă problemă a educației din România”.

Citește și: George Buhnici a primit lovitura de grație de la CNCD. Fostul jurnalist a pierdut procesul în scandalul „celulită și vergeturi”: „Îmi doresc ca influencerii să înțeleagă importanța modului în care se exprimă”