Eşti fumătoare? S-ar putea să ai această boală

Principala cauză care duce la apariţia bronhopneumopatiei, în 80% - 90% dintre cazuri,  este fumatul de ţigărilor pe o perioadă îndelungată. Această boală este a patra cauză de deces la nivel mondial. 

22 sept. 2017, 08:41
Eşti fumătoare? S-ar putea să ai această boală

Evoluează lent

Mai mult de jumătate dintre oamenii care se suferă de această boală nu sunt conştienţi de condiţia lor.

Bronhopneumopatia se instalează lent, pacienţii considerând simptomele acestei boli semne ale îmbătrânirii, ale alergiilor, ale gripei sau ale infecţiilor respiratorii.

Fumătorii de peste 40 de ani sunt cei mai predispuşi la dezvoltarea acestei boli. 

Factori de risc: predispoziţia genetică, fumatul pasiv, aerul poluat, fumul, chimicalele şi praful de la locul de muncă (din industriile chimice).

Simptome

Simptomele BPOC apar după ce s-a produs o deteriorare semnificativă a plămânilor. Odată cu trecerea timpului, acestea se înrăutăţesc deoarece oamenii aleg să ignore semnele deterioarării sănătăţii, fumând în continuare. Iată care sunt simptomele care trebuie să te trimita la doctor

Senzţie de sufocare

Sufocarea, senzaţie de a rămâne fără aer, se numeşte dispnee. Senzaţia de sufocare apare, de obicei, după o activitate fizică intensă. Nu poţi pasul cu oamenii de vârsta ta, această senzaţie apare când desfăşori activităţi ce nu necesită un efort fizic mare, de exemplu atunci când mergi, te îmbraci sau când urci scările. De asemenea, nu poţi să respiri bine când stai jos.

Schimbări în mucus

Iritarea cronică a căilor respiratorii duce la creşterea cantităţii. Mucusul în exces –. Schimbarea culorii în verde sau galben şi a texturii, mucusul cu sânge, sunt semne că ceva este în neregulă cu sănătatea ta şi este posibil să ai bronhopneumopatie.

Tuşeşti

La început eşti tentată să atribui tusea răcelilor sau unor afecţiuni respiratorii. Însă, aceasta nu trece, tuşeşti constant de cel puţin câteva săptămâni.

Lipsa oxigenului

Nu dormi bine şi te trezeşti cu durere de cap sau cu ameţeli. Plămânii tăi nu mai funcţionează bine, de aceea când dormi sângele tău nu se oxigenează corespunzător, crescând cantitatea de dioxid de carbon din sânge. De asemnea, te simţi obosită tot timpul şi ai gleznele umflate.

Scădere în greutate

Pierderea în greutate, fără motiv, se întâmplă deoarece procesul de respiraţie consumă de 10 ori mai multe calorii pentru un pacient cu BPOC, în comparaţie cu om sănătos.

Episoadele de agravare a simptomelor se numesc exacerbări şi îţi pot pune în pericol viaţa.

BPOC se dezvoltă lent, dar se agravează în timp. Dacă eşti fumătoare şi prezinţi aceste simptome, consultă urgent un medic.

Fumătoarele au şanse mai mici de a rămâne însărcinate