Esti stresat ca ai un copil mofturos la mancare? Aceste 11 sfaturi sunt pentru tine

Una din marile surse de stres pentru un parinte este atunci cand copilul sau nu mananca, ori mananca prea putin si prea selectiv, preferand doar cateva tipuri de alimente si refuzand multe alimente sanatoase si necesare organismului sau pentru o nutritie echilibrata.

RomaniaTV.net
28 apr. 2019, 14:57
Esti stresat ca ai un copil mofturos la mancare? Aceste 11 sfaturi sunt pentru tine

Parintii sunt ingrijorati ca nu reusesc sa ii dea copilului toate portiile zilnice de legume, fructe, proteine, lactate indicate in tabelele de crestere si deci ca nu isi cresc copiii suficient de bine ca sa evolueze sanatos si plini de energie.

Asa se face ca foarte usor ei incep sa puna presiune pe cei mici, sa ii manipuleze emotional („mami plange daca nu papi tot”), sa ii santajeze subtil („daca mananci tot ce ti-am pus, o sa iti iau inghetata sau iti voi cumpara masinuta aceea”) sau pur si simplu sa ii certe, timp in care ei, parintii, sunt imbibati de propriile lor emotii de neputinta si nefericire ca al lor nu mananca ca copilul prietenei.

Nimic mai gresit.
Specialistii ne linistesc: din fericire, acesti copii mofturosi la mancare reusesc sa isi ia destui nutrienti din mancarea pe care o consuma, atat cat o consuma, si reusesc sa se dezvolte bine.

Iata cateva sfaturi oferite de specialisti pediatri pe drpaul.com pentru parintii stresati ai copiilor mofturosi ca sa se relaxeze si totodata sa isi ajute copiii sa capete obiceiuri alimentare sanatoase pentru anii ce vor urma:

Copiii au nevoie sa manance des ca sa isi mentina ridicat nivelul de energie si sa isi ajute corpurile sa creasca.
Ca regula generala, ei trebuie sa aiba in mod constant 3 mese pe zi si 2 gustari.

Calitatea si nu cantitatea conteaza pentru alimentatia unui copil in crestere, asa ca asigura-te ca ii pui mereu in fata hrana nutritiva, fara sa faci mare caz cat reuseste sa manance din ea.

Cand copilul bea prea multe lichide poate sa ii scada pofta de mancare, limiteaza consumul de lichid la 3-4 cani pe zi.
Asta te va ajuta sa iti ajuti copilul sa i se faca foame si sa ceara si sa accepte mancarea solida. De asemenea, limiteaza consumul de lichide cu o ora sau doua inainte de masa.

Satisface nevoia de dulce a copilului oferindu-i alimente dulci natural dar hranitoare – cum sunt fructele, in loc de ciocolata sau alte dulciuri procesate.

Gustarile pot fi la fel de importante ca si mesele principale dar nu ii da copilului gustari toata ziua, ca sa incurajezi formarea unui program regulat al meselor principale si opozitia lui cand trebuie sa le manance. Daca copilul nu mananca mult la o masa, cu siguranta va manca mai mult la masa urmatoare.

Gestioneaza situatiile frustrante cu rabdare si cu o atitudine pozitiva si fermitate, fara sa devii un parinte agresiv sau prea emotional.

Evita certurile, nu forta copilul sa manance, nu il mitui si nu il face sa se simta vinovat ca suferi tu daca nu mananca el. Astfel eviti sa ii creezi cu mana ta o relatie viitoare nesanatoasa cu mancarea si cu motivatia reala pentru care se va alimenta cand va fi adult.

Incearca sa ii prezinti mancarea sanatoasa intr-o lumina buna.
Evita sa imparti alimentele pe care le vede in „bune” sau „rele”. Chiar daca pe termen scurt poti obtine rezultate bune, pe termen lung el va avea tendinta sa consume din alimentele rele, interzise; este ceva firesc la oameni sa isi incerce puterile la ce le este interzis.

Ofera-i copilului multe oportunitati sa isi aleaga singur alimentele preferate dintr-o varietate mare de produse hranitoare intr-o proportie echilibrata din care ii dai portii mici, ca sa nu il coplesesti cu prea multa mancare. De exemplu, ii poti oferi putina carne, putine legume, o bucata de branza, un suc natural si proaspat de fructe si il lasi pe el sa aleaga ce anume doreste sa manance. Cu siguranta nu va manca tot.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.