Estimări îngrijorătoare pentru românii cu credite în lei. Rata de dobândă ar putea creşte până la 3,5% în a doua parte a acestui an

Creditele românilor se vor scumpi semnificativ. Cei care au în plată credite contractate înainte de mai 2019 ar putea plăti rate mult mai mari spre finalul lui 2022. Specialiştii estimează că rata de dobândă ar putea creşte până la 3,5% în a doua parte a acestui an, faţă de 2.5% cât este în prezent.

22 feb. 2022, 14:46
Estimări îngrijorătoare pentru românii cu credite în lei. Rata de dobândă ar putea creşte până la 3,5% în a doua parte a acestui an

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora dobânda de politică monetară la 3,5% în a doua parte a acestui an, a afirmat, marţi, Ciprian Dascălu, economist şef la Banca Comercială Română (BCR).

„Dat fiind că prognozăm o inflaţie medie în acest an de 9,6 puncte procentuale şi o creştere medie de salarii de 7,2%, avem avem deja prognozat pentru anul în curs o creştere reală negativă a salariilor, ceea ce, în mod normal ar pune presiune semnificativă asupra consumului şi, chiar presupunând investiţii destul de mari în acest an, vedem o încetinire semnificativă a creşterii economice la 3,2%, de la 5,6%.

Ne aşteptăm ca Banca Naţională a României să crească rata de dobândă până la 3,5%, undeva în a doua parte a acestui an, unde vedem cam vârful ciclului. Totuşi, trebuie să menţionăm că, în condiţiile unui control strict al lichidităţii, rata relevantă pentru costul creditelor, pentru costul banilor, va rămâne rata de dobândă la facilitatea de credit cunoscută şi ca Lombard, care va fi de 4,5%”, a afirmat Ciprian Dascălu, la evenimentul „România încotro? Inflaţia şi prognoze macroeconomice pentru 2022”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Florin Cîţu cere măsuri urgente: Rata inflației de 11,2% estimată de BNR este cea mai mare din august 2004 până acum

El a subliniat că, probabil, excesul de cerere va fi revizuit în jos „după ultimele date care au surprins negativ pe PIB şi după ce vom vedea practic inflaţia muşcând din venitul disponibil”.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României ( BNR ), întrunit în ședință în data de 9 februarie, a hotărât, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută pe an, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Citeşte şi: Taxe mai mari pentru românii cu mai multe apartamente şi maşini. Propunerile ministrului Finanţelor de modificare a Codului Fiscal