Estonia este în doliu. Fostul premier Edgar Savisaar, care a militat pentru independența față de URSS, a murit la vârsta de 72 de ani

Edgar Savisaar, fostul premier al Estoniei, a murit joi la vârsta de 72 de ani. El a fost una dintre figurile politice marcante ale Estoniei, care în urmă cu 30 de a ani a militat pentru independența față de URSS.

30 dec. 2022, 15:13
Estonia este în doliu. Fostul premier Edgar Savisaar, care a militat pentru independența față de URSS, a murit la vârsta de 72 de ani
Fostul premier Edgar Savisaar, care a militat pentru independența față de URSS, a murit la vârsta de 72 de ani

Fostul premier Edgar Savisaar, care a militat pentru independența Estoniei față de URSS, a murit la vârsta de 72 de ani. În urmă cu mai bine de 30 de ani, Savissar a jucat un rol decisiv în independenţa micului stat baltic din nord-estul Europei, acum membru al Uniunii Europene şi al NATO.

Citește și Ţările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, au luat decizia radicală de a interzice accesul cetăţenilor ruşi pe teritoriul lor

Fostul premier Edgar Savisaar, care a militat pentru independența față de URSS, a murit la vârsta de 72 de ani

„Savisaar a fost una dintre personalităţile uriaşe ale peisajului politic eston şi a jucat un rol important în construirea Estoniei recent independente”, a transmis cancelaria de stat de la Tallinn.

În anul 1989, Edgar Savisaar a fost iniţiatorul ”Căii baltice”, un lanţ uman de 600 de kilometri de la Tallinn la Vilnius. De asemenea, el a condus guvernul de tranziţie şi a devenit primul şef al guvernului Estoniei, care şi-a recâştigat independenţa în 1991, în să un an mai târziu a demisionat.

Din anul 1992 și până în 1995, acesta a deținut funcția de vicepreşedinte al parlamentului, iar după alegerile generale din 1995, Partidul de Centru a format alături de Partidul condus de Tiit Vähi, guvernul de coaliţie. Astfel, Edgar Savisaar a deținut portofoliul de ministru de Interne în guvernul lui Vähi, însă sapte luni mai târziu a demisionat.

În 1996, a devenit preşedintele Consiliului oraşului Tallinn, iar din 2001 și până în 2004 a deținut funcția de primar al capitalei Estoniene.

Anul următor revine în guvern, unde preia funcția de ministru al Afacerilor Economice şi al Comunicaţiilor în cabinetul condus de Andrus Ansip.

De-a lungul, cariera politică a lui Edgar Savisaar fost umbrită de numeroase scandaluri de corupţie, dar şi de finanţare a partidului său.

„Fără Edgar Savisaar, trei decenii de politică estonă ar fi fost mai plictisitoare şi mai puţin colorate”, a scris preşedintele Alar Karis.

Citește și Estonia militează pentru continuarea războiului din Ucraina. „Trebuie să evităm o pace nefavorabilă, negociată prost”