Ţările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, au luat decizia radicală de a interzice accesul cetăţenilor ruşi pe teritoriul lor

Statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia, membre ale Uniunii Europene, au ajuns la un acord să interzică intrarea pe teritoriilor lor a cetăţenilor ruşi care călătoresc din Rusia şi Belarus, au anunţat miniştrii lor de externe.

08 sept. 2022, 17:04
Ţările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, au luat decizia radicală de a interzice accesul cetăţenilor ruşi pe teritoriul lor

Interdicţia de intrare în Estonia, Lituania şi Letonia este aşteptată să intre în vigoare la mijlocul lunii septembrie. Vor exista însă şi excepţii, din motive umanitare şi familiale, pentru şoferi de TIR şi diplomaţi, a indicat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics.

‘În ultimele săptămâni şi luni, trecerile de frontieră de către cetăţeni ruşi posesori de vize Schengen au crescut dramatic. Aceasta devine o problemă de securitate publică şi este, totodată, o problemă de natură morală şi politică’, a declarat Rinkevics într-o conferinţă de presă în Lituania, potrivit Reuters.

Cursele aeriene directe între Rusia şi statele UE au fost anulate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, lăsându-le cetăţenilor ruşi puţine opţiuni de a călători în spaţiul Uniunii.

Estonia va bloca intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor ruşi, inclusiv celor care deţin vize Schenhen eliberate de ţări terţe. Asta se va întâmpla începând cu 19 septembrie.

Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, care a subliniat că şi celelalte state baltice vor proceda la fel.

„Nu veniţi în Estonia cu vize Schengen, nu sunteţi bineveniţi aici!”, este apelul ministrului de la Tallinn către ruşi.

Citeşte şi: Prinţul Charles, Prinţul William şi Ducii de Sussex, la căpătâiul Reginei Elisabeta a II-a, după anunţul privind agravarea stării sale de sănătate. BBC şi-a suspendat emisiunile ca să furnizeze doar informaţii despre starea Reginei