Estonia pune o bază aeriană la dispoziţia avioanelor americane

Avioanele de vânătoare americane ce asigură protecţia spaţiului aerian al statelor baltice vor folosi şi o bază aeriană din Estonia, pe lângă cea din Lituania utilizată în prezent, a anunţat joi la Bruxelles premierul eston, Taavi Roivas, citat de agenţiile Reuters şi RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
04 apr. 2014, 09:24
Estonia pune o bază aeriană la dispoziţia avioanelor americane

Estonia a oferit Amari ca bază secundară pentru misiunile de patrulare aeriană ale NATO şi suntem mulţumiţi că aliaţii au acceptat propunerea’, a declarat premierul Roivas în timpul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Cele trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) nu dispun de forţe aeriene capabile să asigure protecţia spaţiului lor aerian, motiv pentru care Statele Unite şi-au asumat această sarcină în luna ianuarie, când au trimis la baza din Lituania patru avioane de vânătoare F-15 şi apoi încă şase în luna martie, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina ce a amplificat îngrijorările acestor ţări care au fost sub dominaţia sovietică.

Comandantul suprem al Forţelor NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat miercuri că până pe data de 15 aprilie va fi elaborat un plan pentru consolidarea apărării flancului estic al Alianţei.

Înaintea acestui anunţ, Polonia a cerut dislocarea a 10.000 de soldaţi NATO pe teritoriul ei pentru a se transmite Rusiei un semnal clar că Alianţa este hotărâtă să-şi apere membrii, însă propunerea guvernului de la Varşovia nu s-a bucurat de un sprijin suficient la reuniunea de săptămâna aceasta a miniştrilor de externe din ţările NATO.