Estul Europei se va confrunta cu cea mai mare criză economică de la căderea comunismului. Analiză Bloomberg

Publicat: Luni, 18 Mai 2020 16:02 // Actualizat: Luni, 18 Mai 2020 16:02 // Sursa: romaniatv.net

Pandemia de COVID 19 şi blocajele provocate de aceasta ar putea duce la cea mai mare recesiune economică din ţările est-europene, de la căderea Cortinei de Fier, arată o analiză Bloomberg.

Chiar dacă ţările dintre Marea Baltică şi Marea Neagră nu au avut un număr foarte mare de morţi din cauza COVID-19, comparativ cu marile puteri din vest, acestea au fost puternic afectate de închiderea fabricilor și a magazinelor, de scăderea profiturilor companiilor şi de creşterea ratei şomajului, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.

Creşterea economică a fost încetinită anual în Polonia şi înjumătăţită în Ungaria, de la sfârşitul anului 2019.

Economiile Cehiei şi a Slovaciei s-au micşorat, în timp ce ale României şi Bulgariei au rămas la limita extremă, în ciuda aşteptărilor unei scăderi viitoare din aprilie până în iunie.

"Ungaria şi Polonia au scăpat mai uşor, dar nu prea există încurajări în urma scăderilor mai modeste ale PIB-urilor deoarece cifrele puternice ale activităţii din ianuarie şi februarie au ajutat la compensarea parţială a colapsului activităţii din martie", a declarat Liam Peach, economist.

Skoda Auto, cea mai mare companie cehă, a suferit o scădere de producţie a 100.000 maşini în timpul unei luni de zile, în care fabrica a fost închisă, iar livrările de maşini au scăzut cu un sfert în primele trei luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, pe măsură ce începe relaxarea şi companiile îşi reiau activităţile, unii experţii au prezentat mai multe prognoze ale unei recuperări care nu va întârzia după 2020.

Analiştii amintesc şi de rivalul lui Skoda Auto, Dacia Renault România care a început deja să-şi revină datorită comenzilor din Germania, Franţa şi Marea Britanie.

"Probabilitatea de a evita recesiunea este foarte mare" în România, a spus Andrei Rădulescu, economist la Banca Transilvania. "Potrivit scenariului nostru, economia României ar creşte cu un ritm mediu anual peste 2,5% în perioada 2020-2022", a adăugat acesta, pentru Bloomberg.

Economiile din estul UE vor continua probabil să depăşească Europa occidentală după ce epidemia va trece, susține Beata Javorcik, economistul principal al BERD. Ţările estice au reacţionat mai rapid decât cele vestice, inclusiv Franţa, Spania şi Marea Britanie, ceea ce a dus la un număr mult mai redus de decese cauzate de coronavirus.

Citeşte şi: Băncile din România au primit în două luni 317.000 de solicitări de amânare a ratelor. Peste 80% au fost soluţionate

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
analiză Bloomberg criza economică Europa de Est
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H