Eternizat la putere: Robert Mugabe a fost învestit, la 89 de ani, cu un nou mandat de preşedinte

Aflat la putere de la proclamarea Independenţei statului Zimbabwe în 1980, Robert Mugabe a fost învestit cu mare pompă joi pentru un nou mandat la preşedinţia ţării la vârsta de 89 de ani, după victoria sa fără drept de apel la alegerile, contestate, de la 31 iulie.

RomaniaTV.net
22 aug. 2013, 16:43
Eternizat la putere: Robert Mugabe a fost învestit, la 89 de ani, cu un nou mandat de preşedinte

În faţa a zeci de mii de partizani entuziaşti reuniţi pe un stadion din capitala Harare în această zi decretată zi de sărbătoare, Mugabe a jurat să „respecte şi să apere constituţia din Zimbabwe şi toate legile din ţară”. Legea fundamentală, relativ liberală pe hârtie, nu a fost adoptată decât în martie, dar preşedintele o poate modifica după cum doreşte, după ce tabăra sa a câştigat două treimi din locurile disponibile în legislativ.

Absent de marcă de la ceremonia de învestitură a fost premierul Morgan Tsvangirai, care a calificat scrutinul drept o „farsă enormă”. El a împărţit de voie de nevoie vreme de patru ani puterea cu Mugabe, în condiţiile în care ţările vecine i-au forţat să coabiteze pentru a evita un război civil într-un Zimbabwe ruinat de hiperinflaţie.

Deşi Curtea Constituţională zimbabweeană a apreciat marţi că alegerile de la 31 iulie au fost „libere, echitabile şi credibile”, opoziţia nu încetează să denunţe fraude masive. Mişcarea pentru Schimbarea Democratică (MDC) a lui Morgan Tsvangirai explică mai ales că sute de mii de alegători din oraşe – zonele care îi sunt cele mai favorabile – au fost sistematic excluşi de pe listele electorale, care nu au fost făcute publice decât în ultimul moment, ceea ce a împiedicat orice verificare serioasă şi, implicit, orice contestare.El a observat de asemenea că zeci de mii de persoane au fost „ajutate” să voteze de agenţi electorali apropiaţi de preşedinte.

Citeşte şi: Cel mai bătrân bărbat din lume a fost învăţătorul dictatorului african Robert Mugabe

În context, majoritatea ţărilor occidentale au condamnat un scrutin marcat, potrivit lor, de nereguli importante, iar Marea Britanie – fostă putere colonială – a mers joi până la a solicita chiar o „anchetă independentă”. „Sunt dezamăgit că rezultatul alegerilor a fost aprobat în timpul summitului Comunităţii de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) weekendul trecut”, a precizat cu regret şeful diplomaţiei britanice William Hague într-un comunicat.