Etichetă specială pentru carnea românească. Cum vrea Ministerul Agriculturii să-i convingă pe români să cumpere produse autohtone

Carnea din producția autohtonă va fi separată la raft de cea de import și va avea o etichetă specială, pentru a-i face pe clienți să cumpere produse românești.

10 iul. 2023, 21:17
Etichetă specială pentru carnea românească. Cum vrea Ministerul Agriculturii să-i convingă pe români să cumpere produse autohtone
Carnea românească va purta etichetă specială

Ministerul Agriculturii vine cu o nouă inițiativă. Carnea românească va purta o etichetă specială și va fi separată de cea de import, scopul fiind de a-i face pe români să cumpere mai multe produse autohtone.

Cu toate astea, specialiștii susțin că proiectul este, de fapt, o glumă, întrucât porcul și vita crescute la noi în țară sunt o raritate în magazinele românești.

Citește și: EXCLUSIV| Doctorul Virgiliu Stroescu, semnal de alarmă pentru români: ”Dumnezeu ne-a dat fructe, legume, carnea nu este un aliment sănătos”

Eticheta specială va fi pusă pe carnea și produsele provenite din materia primă din fermele din România. Totodată, acestea vor fi delimitate de cele de import, conform proiectului de lege depus în Parlament.

„Prin actul normativ am creionat etichetare corectă la raft a produselor  prin identificarea unui cod QR, astfel încât toţi românii care merg în supermarket să poată scana acel cod, să identifice ingredientele din care sunt preparate produsele sau provenienţa cărnii”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, potrivit observatornews.ro.

Totuși, realitatea e cu totul alta. Pe rafturile magazinelor se găsește tot mai greu carmne românească. România își asigură doar 20% din consumul de carne de porc și numai 30% din cea de vită, restul provenind din import.

Citește și: La ce preț se vor vinde carnea de porc și uleiul, după plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Diferențe semnificative la rafturi

Adrian Balaban deține o fermă de 50.000 de porci și livrează carne într-un mare lanț de magazine din București. Consideră că legea este una bună, dar nu perfectă.

„Din nefericire, noi avem o problemă, mai ales producătorii de carne de porc. Dacă vrem să asigurăm tuturor românilor carne proaspătă din România şi produse fabricate cu carne de porc românească, trebuie să revitalizăm producţia”, a declarat fermierul.

„În acest moment am pus carul înaintea boilor. Mai întâi ar trebui să dezvoltăm sectorul de creştere a porcinelor şi apoi să venim cu o lege prin care să încurajăm consumul de carne în România”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele unei asociaţii de alimente.

Ministrul Agriculturii susține că există soluții pentru această problemă: Voi lansa in perioada urmatoare inca 160.000 de locuri de cazare, astfel încât acest număr de 9 milioane de purcei să poată fi produşi în România”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Proiectul interzice și comercializarea cărnii sintetice, obținute prin metode artificiale, precum cultivarea celulelor sau imprimarea 3D.