Etnicii sârbi din Kosovo denunţă acordul şi cer supunerea acestuia unui referendum în Serbia

Etnicii sârbi din Kosovo cer Serbiei să organizeze un referendum pe tema acordului care prevede normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
19 apr. 2013, 20:49
Etnicii sârbi din Kosovo denunţă acordul şi cer supunerea acestuia unui referendum în Serbia

Membrii consiliilor locale din nordului Kosovo – regiune cu populaţie majoritar sârbă – „cer organizarea unui referendum în SErbia pentru ca cetăţenii să poată opta între menţinerea Kosovo în cadrul Serbiei şi acceptarea acordului parafat la Bruxelles pentru începerea negocierilor de integrare a Serbiei în UE”, se arată într-o rezoluţie adoptată vineri.

Premierii din Serbia şi Kosovo au ajuns vineri la un acord pentru normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina, cu ocazia întrevederii de la Bruxelles. Premierul kosovar, Hashim Thaci, şi omologul său sârb, Iviţa Dacici, s-au întâlnit vineri, la Bruxelles, la insistenţele Uniunii Europene, după mai multe rude de negocieri soldate cu eşecuri.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care a participat direct la negocieri, a salutat acordul. „Negocierile s-au încheiat. Acordul a fost parafat de cei doi premieri. Este un pas în plus spre Europa”, a spus Ashton.

„Acest acord deschide calea spre normalizarea relaţiilor dintre ţările şi popoarele noastre”, a declarat premierul kosovar, Hashim Thaçi.

„Propunerile Serbiei au fost acceptate. Am parafat un proiect al textului asupra căruia cele două părţi se vor pronunţa în următoarele zile pentru a spune dacă îl acceptă sau nu”, a spus premierul sârb, Iviţa Dacici.

La începutul lunii aprilie, preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, se declara sceptic în legătură cu încheierea unui acord în vederea normalizării relaţiilor cu Kosovo. „Declaraţiile lipsite de flexibilitate ale liderilor de la Priştina nu ni se par deloc încurajatoare”, spunea Nikolici. „Dacă ni se spune să venim la negocieri cu condiţia de a accepta prevederile Constituţiei kosovare, acest lucru sugerează că trebuie să renunţăm la ideile noastre, ceea ce nu vrem”, a adăugat Nikolici. Vicepremierul sârb Aleksandar Vucici a cerut Uniunii Europene şi comunităţii internaţionale să nu permită ca ţara sa să fie „umilită şi distrusă” în dialogul privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo.

Dialogul dintre Belgrad şi Priştina, iniţiat în 2011, a vizat în principal organizarea localităţilor kosovare în care etnicii sârbi sunt majoritari. Belgradul cerea crearea unei asociaţii a localităţilor majoritare sârbe care să dispună de „prerogative executive” în materie de siguranţă publică şi justiţie. Priştina respingea propunerea.

Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, fosta sa provincie sudică.