Eugen Teodorovici, potențial candidat la prezidențiale: „România finanțează forța de muncă pentru alte state”. Ce soluție propune fostul ministru, împotriva exodului

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, crede că Guvernul României trebuie să pună piciorul în prag. Nu mai poate fi admis faptul ca românii școliți în țara noastră să plece pe bandă rulantă în afară și mai ales, să nu ofere banii înapoi pentru școlarizare, dacă aleg vestul. 

28 ian. 2023, 12:49
Eugen Teodorovici, potențial candidat la prezidențiale: „România finanțează forța de muncă pentru alte state”. Ce soluție propune fostul ministru, împotriva exodului

Din ce în ce mai mulți tineri, în general liceeni, nu-și imaginează un viitor în România. Majoritatea vrea să se îndrepte către universitățile din Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia, SUA sau din țările scandinave. Dacă primul exod al românilor, odată cu aderarea la UE, a țintit cei mai săraci dintre cetățeni, pelcați pentru a presta „munca de jos”, de câțiva ani, fenomenul a cuprins puternic și tinerii cu studii superioare, care devin: medici, IT-iști, ingineri, economiști, oameni de afaceri etc.

„Trebuie spus şi nu trebuie să ne ferim de chestiunea asta. În România, învățământul este obligatoriu până la liceu și punct. Peste acest nivel, cine vrea să facă în România facultate, foarte bine, dar după ce termină facultatea, trebuie să lucreze în această țară un număr de ani. Nu poţi să devii medic şi după aceea să iei drumul Europei de vest, pentru că trebuie să dai înapoi. Costul unui student, este foarte mare. Şi atunci ar trebui să lucreze. Costurile trebuie rambursate statului român pentru facultate. Asta trebuie să înţeleagă românii, să fie corecţi. Noi practic finanţăm forţa de muncă pentru alte state, ceea ce nu e corect.

Nu îl ţine nimeni legat de glie, dar aşa se face. Nu este corect să sprijini şi să formezi un om, iar el să plece în altă ţară.

Cine pune asemenea întrebare înseamnă că e necopt. Nu contează că ţara în care am trăit nu e cea mai bună, că nu mi-a oferit mediul în care să ne dezvoltăm, tu nu eşti în măsură să judeci, dar dă ceva ţării tale în schimb, că te-a făcut ceea ce eşti”, a explicat Teodorovici, într-un interviu oferit pentru BZI.

Această soluție a mai fost propusă și de Academia Română, în trecut.

 

Eugen Teodorovici, gata să participe la alegerile prezidențiale din 2024

 

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, este gata să intre în cursa electorală, dar înainte, în competiția internă care se va desfășura în cadrul partidului AUR.

„Mă onorează să figurez pe o astfel de listă. Eu am declarat de mult timp, de câțiva ani de zile, un astfel de pas, normal pentru un om politic care vrea să fie cât mai sus, ca să facă bine, cât mai mult.

E un lucru bun că domnul Simion a provocat celelalte partide, de a deschide o astfel de competiție, fără să fie într-un for de decizie din partid, un CEX. Cel care va candida va trebui să aibă câteva criterii pe care va trebui să le bifeze, pentru a fi un președinte pentru români. Candidatul va face campanie un an de zile.

Eu am fost și-n comunitățile rurale, în atâtea campanii, empatizez cu oamenii, n-am niciun fel de problemă să mă întâlnesc cu ei”, a declarat Eugen Teodorovici.