UE pregătește un nou pachet de ajutor financiar pentru Rep. Moldova. Condițiile impuse de Ursula von der Leyen: „Suntem solidari, dar…” / Încă 145 de milioane de euro pentru Chișinău

Nu mai este cale de întoarcere pentru Republica Moldova, către Rusia, susține Maia Sandu, lider politic cu agendă pro-Occidentală. Deschiderea oficialului de la Chișinău față de Uniunea Europeană înseamnă automat și sprijin financiar primit de la Bruxelles. 

25 ian. 2023, 09:42
UE pregătește un nou pachet de ajutor financiar pentru Rep. Moldova. Condițiile impuse de Ursula von der Leyen: „Suntem solidari, dar…” / Încă 145 de milioane de euro pentru Chișinău

Republica Moldova ar urma să beneficieze de un nou pachet de ajutor financiar din partea Uniunii Europene. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a propus suplimentarea cu 145 de milioane de euro a ajutoarelor pentru Chișinău. Din total, 45 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile, informează presa internațională.

Oficialul de la Bruxelles a transmis un mesaj pe marginea acestui subiect:

„Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de şoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să lovească ţara”, a declarat președinta Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

Ajutorul financiar vine cu anumite condiții. Acordarea fondurilor impuse reforme majore în economia Republicii Moldova, consolidarea statului de drept, asigurarea securității energetice și progrese în combaterea inflației explozive.

Pentru ca Republica Moldova să primească ajutorul, inițiativa trebuie aprobată de Parlamentul European și de țările membre ale UE.

Pe lângă cele 145 de milioane de euro, blocul comunitar a promis deja un ajutor aproximativ 1 miliard de dolari.

 

Republica Moldova dorește aderarea la UE. NATO, în vizorul Maiei Sandu

 

În opinia președintelui Maia Sandu, Republica Moldova are șansa de a adera la Uniunea Europeană până în 2030.

„Republica Moldova va fi membră a Uniunii Europene și eu cred că trebuie să devină membră în următorii ani, până la sfârșitul acestui deceniu.

Acum acest lucru se poate întâmpla dacă punem cu toții umărul, dacă vom munci cu toții, fiecare la locul lui, pentru ca aspirație să devină realitate”, a declarat Maia Sandu.

Oficialul de la Chișinău ia în calcul chiar și aderarea Moldovei la NATO.

„Acum, există o discuție serioasă (…) despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face noi înșine sau dacă ar trebui să fim parte dintr-o alianță mai largă.

Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia că trebuie să ne schimbăm neutralitatea ca națiune, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a mai transmis președintele moldovean.