Eugen Teodorovici a spus că va modifica OUG 114. Ministrul a „desfiinţat” moţiunea depusă împotriva sa

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple prin care opoziția îi cere demisia din funcție, că OUG 114 va fi modificată, dar că cei din PNL, USR și PMP sunt demagogi.

18 mart. 2019, 15:19
Eugen Teodorovici a spus că va modifica OUG 114. Ministrul a „desfiinţat” moţiunea depusă împotriva sa

UPDATE.  Până la finalul lunii martie OUG 114 va fi modificată şi din punctul meu de vedere nu este niciun impediment ca până atunci să nu fie adoptată de Guvern, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la finalul dezbaterii moţiunii în Parlament.

„Modificările aduse OUG 114 ar putea fi agreate până vineri, pentru că, dacă vrem ca săptămâna viitoare să avem ordonanţa modificată, înseamnă şi câteva avize, de la dialog social, avizul Consiliului Economic şi Social, automat sunt premergătoare aprobării în Guvern. (…) Am spus cu toţii că până la final de martie se va modifica această ordonanţă şi repet: nu văd din punctul meu de vedere un impediment ca până atunci să nu fie adoptată de Guvern”, a spus Teodorovici.

Întrebat de jurnalişti dacă şi-a luat un angajament faţă de partenerii externi privind data până când va fi modificată OUG 114, şeful de la Finanţe a răspuns: „Nu. Este o dezinformare. Nu a avut loc o astfel de chestie. Eu ca persoană nu acţionez după un astfel de scenariu. Dacă modificăm ceva, modificăm că trebuie modificat şi repet, să fie în beneficiul întregii economiei din România” .

În privinţa stimulentelor care pot fi acordate băncilor care scad dobânzile, Teodorovici a afirmat că modificările merg pe ideea că „din taxa pe lăcomie putem să prindem un bonus pe hărnicie”.

„Am lansat deja acea idee: din acea taxă pe lăcomie putem să prindem un bonus pe hărnicie. Ce dorim de la bănci? Să finanţeze economia reală, să crească această intermediere financiară. Acesta este scopul şi de aceea nici nu am pus în buget vreun un impact bugetar în sensul de a aduce bani la buget. Şi după discuţia avută cu Asociaţia Română a Băncilor şi în cadrul Coaliţiei s-a mers pe această idee cum spuneam, decuplarea ROBOR-ului de partea de masă impozabilă din activele financiare, un alt mod de calcul din ceeea ce va rămâne în contractele de credit în lei, înlocuirea modului de calcul pe ROBOR, să fie un alt mecanism şi anumite active care sunt parte din acea masă impozabilă, dar şi alte elemente care sunt în sensul de a stimula băncile să finanţeze şi eventual taxa care rămâne să se ducă către zero, în cazul în care băncile efectiv arată dorinţa de a finanţa economia din România”, a explicat ministrul Finanţelor.

Întrebat cum vor decurge discuţiile pe forma finală a acestei ordonanţe cu liderul PSD, Liviu Dragnea, care se află în spital, Teodorovici a răspuns: „Găsim noi o cale de comunicare, cu siguranţă”.

„Forma finală a OUG 114 se va discuta la nivel de coaliţie şi dacă toată lumea este de acord o să ne însuşim această ordonanţă. Mai sunt chestii tehnice, dar ca principii toată lumea a fost de acord cu ceea ce am anunţat până acum în spaţiul public. Mergem pe ideea de a face modificarea OUG 114, nu doar pe finanţe-bănci, aşa ar fi ideal. (…) Pe tema energiei, săptămâna trecută a fost ultima şedinţă la care eu am participat, la care au fost şi liderii coaliţiei şi alţi colegi din Guvern. A rămas să propună ministerul de resort, să facă o ultimă discuţie şi dacă mai sunt chestiuni de ordin tehnic, pentru că sunt şi multe detalii tehnice vizavi de modul în care se aplică OUG 114 şi facem un text coerent, unul singur pentru întreaga ordonanţă. O să îl punem şi public spre dezbatere sau pentru informarea publică”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Teodorovici a spus că opoziția a greșit titlul moțiunii simple intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia naţională” și că aceasta ar fi trebuit să se numească „Demagogia PNL-ista si USR-ista submineaza economia nationala”. Ministrul s-a exprimat dezamagirea ca opozitia permite „evidentierea unor scribi sau copisti demagogi”.

Teodorovici a adăugat că moțiunea împotriva sa este plină de greșeli gramaticale, „enunțuri economice incorecte”, date interpretate partizan, „prea multă poezie” și „un ghiveci de inconsecvențe”.

Acesta a spus că a rugat un student să-i spună punctele tari și slabe ale moțiunii și a menționat că studentul a găsit contradicții în textul opoziției.

Ministru a spus că nu înțelege cu susține opoziția că efectele OUG 114 vor afecta consumatorii din moment ce românii vor plăti mai puțin la utilități.

Teodorovici a mai taxat „maniera apocaliptică” în care opoziția prezintă deciziile Guvernului.

În același timp, el a propus partidelor din opoziției un „pact de neagresiune” și un dialog constructiv pe marile decizii economice.

Ministrul Finanțelor a indicat că OUG 114 va fi modificată, dar nu a spus concret ce schimbări va aduce Guvernul.

Teodorovici a susţinut că măsurile Guvernului în domeniul politicilor fiscale sunt confirmate de analizele instituţiilor europene şi a acuzat opoziţia că subminează economia naţională cu acuzaţiie iresponsabile.

„Cine minte? Comisia Europeană şi instituţiile europene care certifică realizările acestui guvern sau mint şi dezinformează cei care fac afirmaţii de genul: ministerul condus de dvs. încă adună de unde o mai putea bani pentru a închide târâş-grăpiş bugetul pe 2018? Cine subminează economia naţională cu astfel de declaraţii iresponsabile, care generează costuri crescute pentru împrumuturile pe care le face Ministerul Finanţelor Publice pe pieţele financiare?”, a spus Teodorovici.

El a menţionat că în ultima vreme a observat că opoziţia face tot felul de statistici cu referire la numărul zilelor în care România a fost condusă de PSD în ultimii 30 de ani, în detrimentul altor partide politice. „Vă întreb: este vina PSD că opoziţia nu a fost prea mult timp la guvernare după revoluţie sau este un indicator care arată clar dorinţa alegătorilor în această ţară? (…) V-aţi gândit că e un vot de neîncredere al românilor la adresa dvs?”, a adăugat Teodorovici.

„Aţi transformat Parlamentul într-o scenă de spectacol. (…) Este acelaşi cadru lingvistic al formelor fără fond, al acuzaţiilor fără niciun fel de acoperire, fără argumente, fără dovezi, al invectivelor care sunt mai tari, doar dacă stilistic ne afectează mai mult, şi nu prin gravitatea acuzaţiilor. De aceea, se poate considera că urât sau prost sunt apelative mult mai grave sau mai jignitoare decât acelea precum groparul României sau trădător de ţară sau hoţ. Ce este şi mai grav e că opinia publică nu se sesizează atunci când se aduc astfel de acuzaţii la adresa unui membru al Guvernului sau unui demnitar al statului român. De ce consideraţi că groparul este acela care în timpul mandatului de ministru al Fondurilor Europene a făcut ca România să aibă cea mai mare creştere a nivelului de absorbţie a fondurilor europene, confirmată de UE, sau acela care în 2015 a promovat, cu sprijinul colegilor, cel mai liberal Cod fiscal al României şi ale cărui efecte le-aţi resimţit cu toţii în creşterea economică ce a urmat, sau cel care a promovat schema de ajutor de stat prin care au fost finanţate importante proiecte de investiţii? Vă invit să lăsaţi deoparte ipocrizia, pentru că ipocrizia nu salvează România”, a mai spus Teodorovici.

Moțiunea simplă intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia naţională” și iniţiată de grupurile PNL, USR şi PMP la adresa ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici, se va vota miercuri în plenul Camerei Deputaților.

„Ne-ați mințit, iar pentru asta trebuie să plecați din funcția de ministru al Finanțelor. Ne-ați amăgit că nu veți introduce taxe noi în România, și cu ce ne-am ales? Ați spus una și ați făcut alta. Măsurile adoptate prin OUG 114/2018 îi lovesc cel mai tare exact pe cei pe care dumneavoastră v-ați lăudat că vreți să îi apărați: consumatorii români. Domnule ministru, la finalul anului trecut, România încă nu avea o proiecție de buget pentru anul 2019. Ministerul condus de dumneavoastră încă aduna, de pe unde mai putea, bani pentru a închide, târâș-grăpiș, bugetul pe anul 2018. Nu exista nicio prognoză publică despre veniturile și încasările pe anul 2019. Am văzut doar o poză în care câțiva politruci rupți de realitate zâmbeau și pretindeanu că fac bugetul țării. Fără niciun calculator în față pentru a lucra sutele de pagini din buget”, arată partidele Opoziției în textul moțiunii simple.

Formațiunile din Opoziție îi reproșează lui Eugen Teodorovoci OUG 114/2018 fiscală care are efecte dezastruoase asupra românilor și a băncilor.

De asemenea, parlamentarii PNL, USR și PMP spun că ministrul Finanțelor vrea să transforme ANRE și ANCOM într-o pușculiță de miliarde de euro a PSD.

Aleșii Opoziției fac o trecere în revistă și a reacțiilor negative cu privire la OUG 114 fiscală a BNR, BERD sau divizia Băncii Mondiale.

Totodată, aceștia reamintesc și despre faptul că unele companii din România au anunțat că amână investițiile în zona Mării Negre, după adoptarea ordonanței 114.