Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curţii de Conturi, al cărui director este, pentru participarea la lansarea unui partid suveranist

Fostul ministru Eugen Teodorovici, care este director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi, este cercetat de către Comitetul de Etică, după ce a participat la lansarea unui partid politic.
Mircea Filipescu
15 mart. 2024, 08:29
Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curţii de Conturi, al cărui director este, pentru participarea la lansarea unui partid suveranist

Codul de Etică prevede că auditorii ”trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică”. Teodorovici a afirmat că a luat parte la eveniment ca moderator. El apare în fotografii alături Ilan Laufer şi alţi lideri ai Blocului Suveranist Român.

Curtea de Conturi a României a transmis, joi, precizări ”privind participarea lui Eugen Orlando Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit, la un eveniment organizat de un partid politic”.

”Conducerea Autorităţii de Audit  s-a autosesizat şi a solicitat Comitetului de Etică al Autorităţii de Audit cercetarea presupuselor fapte”, a transmis Curtea de Conturi.

Instituţia transmite prevederi legale care este posibil să fi fost încălcate de către fostul ministrul Teodorovici prin participarea la evenimentul politic.

În temeiul dispoziţiilor art. 57 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: „Răspunderea disciplinară a auditorilor publici externi, condiţiile şi procedura de aplicare a acesteia se stabilesc prin Codul etic al profesiei, aprobat de plenul Curţii de Conturi.”

Potrivit prevederilor Cap. II art. 10, art. 12, art. 15 şi art. 25 din Codul de Conduită Etică şi Profesională a personalului Curţii de Conturi:

„CAPITOLUL II Codul etic al auditorilor publici externi

Art. 10: (3) Auditorii publici externi trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu la entităţile supuse verificării, asigurând astfel respectarea principiului neutralităţii politice. În situaţia în care, în cadrul unor acţiuni de verificare la aceste entităţi, auditorii publici externi sunt supuşi unor presiuni de natură politică, aceştia sunt obligaţi să-i înştiinţeze, atât verbal cât şi în scris, pe şefii ierarhici despre situaţia respectivă, potrivit art. 17 din prezentul Cod.

Citeşte şi: Acord în coaliție. PSD și PNL merg pe liste comune la sectoare. Cine va fi candidatul comun pentru Primăria Capitalei

(4) Interesul public implică îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cu respectarea de către auditorul public extern a Constituţiei şi a legilor ţării, a prezentului Cod, precum şi orice alte reglementări şi norme interne specifice Curţii de Conturi. Interesul personal este avantajul material sau de altă natură, urmărit sau obţinut în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru alţii, de către auditorul public extern prin folosirea reputaţiei, influenţei, facilităţilor, relaţiilor şi informaţiilor la care are acces, ca urmare a exercitării atribuţiilor funcţiei lui.

Art. 12: (2) Principiul integrităţii presupune ca auditorul public extern:

e) să nu ia parte cu bună ştiinţă la activităţi şi acte, în afara activităţii profesionale, prin care să le fie discreditată funcţia.

Art. 15: (1) Conduita profesională reprezintă principiul potrivit căruia auditorul public extern trebuie să se comporte şi să acţioneze în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu astfel încât să evite orice situaţie care ar putea să-i discrediteze funcţia şi activitatea desfăşurată, precum şi prestigiul Curţii de Conturi.

(2) Personalul cu funcţii de conducere trebuie să reprezinte un exemplu de conduită etică şi profesională pentru personalul din subordine.

Art. 25: Sunt considerate abateri disciplinare următoarele fapte:

j) exprimarea publică a unor opinii sau convingeri politice, precum şi participarea la activităţi sau manifestaţii publice cu caracter politic.”

Conform prevederilor art. 43. alin. (2) lit a) din Capitolului III al Statutului Auditorului Public Extern din cadrul Curţii de Conturi:

„Drepturile, obligaţiile şi interdicţiile auditorului public extern

Art. 43: (2) Auditorii publici externi au următoarele interdicţii:

a) să facă parte din partide politice sau din organizaţii asimilate acestora”.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a fostului ministru din Cabinetul Dăncilă Ilan Laufer, preşedinte al Blocului Suveranist Român, Eugen Teodorovici a participat, miercuri, la lansarea formaţiunii.

Ilan Laufer a publicat fotografii în care Eugen Teodorovici apare alături de mai mulţi lideri ai formaţiunii politice.

Contactat de G4Media.ro, Teodorovici a declarat că nu a participat în calitate de membru sau simpatizant, ci în calitate de moderator. El susţine că nu se află în conflict de interese, că ”nu are nici un fel de teamă, de emoţie” şi că nu încalcă nici un Cod.

Pe de altă parte, Ilan Laufer a declarat că Eugen Teodorovici este ”un susţinător al proiectului Blocul Suveranist şi ne va susţine în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

Citeşte şi: Gabriela Firea tună și fulgeră după Marcel Ciolacu nu a ales-o candidat la Primăria Capitalei! „Nu a luptat suficient pentru mine. Pot bănui de ce”

Spynews
Sicriul în care se află Anca Molnar, primit cu ropote de aplauze la cimitir! Familia ei și prietenii apropiați au condus-o îndurerați pe ultimul drum / VIDEO
Bzi.ro
De ce a lipsit Andra de la nunta lui Pepe: „E foarte cald, trebuie să vă spun că…”
Fanatik.ro
Gigantul din România care face angajări. Nu ai nevoie de facultate pentru aceste posturi
Capital.ro
UNGARIA, la ani lumină de România. Ungurii ne-au umilit la propriu
Playtech.ro
Greșeala pe care o fac șoferii românii la pompă când fac plinul la mașină: de ce să nu forțezi pistolul când sare
DailyBusiness
Un drum cerut de români, mai aproape de realitate! Când încep licitațiile?
Adevarul
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
Spynews
„Ne-am săturat să existe rasism!”. Betty Vișănescu, concurenta de la Asia Express, reacție acidă, după ce Babasha a fost huiduit la concertul trupei Coldplay / FOTO
Spynews
Cum și-a încurajat Carmen de la Roma fiul, pe Babasha, în timp ce toată Arena Națională îl huiduia la concertul Coldplay: „Te-a luat în brațe...” / VIDEO
Evz.ro
Babasha revine. Ce s-a întâmplat pe Arena Națională
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu
Cancan.ro
La 5 ani, Maia se prinde cu disperare de firul vieții. Singura dorință a copilului stă scrisă prin cele mai dureroase cuvinte: “Mami, mie nu-mi mai bate inimioara…”
Playsport.ro
REACȚIA MOMENTULUI! Ce a putut să spună soția milionarului Șucu după ce l-a văzut pe Babasha la concertul Coldplay: "DA, DA, DA"
kanald.ro
Motivul din spatele odioasei crime de la Oradea. Anchetatorii au dezvăluit de ce a fost ucisă femeia în vârstă de 31 de ani
Capital.ro
Putin este furios. Decizia ISTORICĂ de azi, 13 iunie. Nimeni nu credea posibil
StirileBZI
Se impozitează darul de la nuntă și botez? ANAF a făcut lumină în aceste cazuri
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
substantial.ro
Curtea de Justiție a UE condamnă Ungaria la amendă pentru nerespectarea dreptului în domeniul azilului
MediaFlux
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis: „Facem eforturi”
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi la ce stat ne referim?