Eugen Teodorovici: Nu sunt prevăzuţi bani în bugetul din acest an pentru referendumul de modificare a Constituţiei

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a declarat miercuri că nu sunt prevăzuţi bani în bugetul de anul acesta pentru referendumul de revizuire a Constituţiei.

10 iul. 2019, 13:22
Eugen Teodorovici: Nu sunt prevăzuţi bani în bugetul din acest an pentru referendumul de modificare a Constituţiei

Întrebat, la finalul unei dezbateri, cum comentează declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia ar fi bine ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie organizat odată cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Teodorovici a răspuns: „Dacă domnul preşedinte va identifica şi banii necesari, foarte bine. (…) Nu se spune când. Oamenii au votat, foarte bine, facem acest lucru, dar când anume nu se spune. Şi, dacă se doreşte în acest an, trebuie să spună cine decide lucrul ăsta şi de unde se iau banii pentru referendum. Pentru că banii nu sunt prevăzuţi pentru al doilea referendum în bugetul de anul acesta. Poate să fie anul viitor, de ce nu?”.

În opinia sa, dacă se decide organizarea unui referendum, ceea ce este normal, trebuie să se facă într-o altă perioadă decât aceea în care se desfăşoară un anumit tip de alegeri, fie că sunt locale sau prezidenţiale sau de altă natură. „Trebuie să fim corecţi faţă de noi şi să acţionăm în consecinţă”, a adăugat Teodorovici.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că „este bine ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie organizat odată cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidenţiale”.

„Sigur, s-au grăbit unii politicieni, care au şi boicotat acest referendum, să ne spună că există cică o recomandare dată de Comisia de la Veneţia să nu se organizeze alte forme de scrutin împreună cu alegerile. Ţin să informez opinia publică că această recomandare nu există. Deci, nu există o recomandare dată de Comisia de la Veneţia pentru a evita suprapuneri. Deci, putem fără niciun fel de problemă să organizăm referendumul împreună cu prezidenţialele. Şi, ca o notă de subsol, este foarte curios că exact unii politicieni care sunt foarte nemulţumiţi că vin GRECO şi Comisia de la Veneţia să le dea lecţii folosesc argumentul că de la Comisia de la Veneţia ni s-a spus să nu organizam împreună alegeri cu referendum. Iată un exemplu trist de abordare duplicitară din partea unor politicieni români”, a afirmat preşedintele, la Palatul Cotroceni.

Social-democraţii consideră că revizuirea Constituţiei trebuie făcută înainte de alegerile prezidenţiale, data referendumului urmând să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare.

„În ceea ce priveşte referendumul pentru revizuirea Constituţiei în vederea transpunerii referendumului din 26 mai, PSD consideră că acesta trebuie să aibă loc cât mai curând cu putinţă pentru a da expresie voinţei populare. În acest sens, termenul propus de preşedinte este mult prea lung, având în vedere că poporul român s-a exprimat fără echivoc în privinţa celor două întrebări de la referendum. Aşadar, revizuirea Constituţiei trebuie să aibă loc mult mai devreme decât alegerile prezidenţiale, urmând ca data referendumului de revizuire să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare”, se precizează într-un comunicat al PSD.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Referendumul pentru modificarea Constituţiei e bine să fie organizat odată cu prezidenţialele