Eugen Teodorovici: Persoanele afectate de schimbările fiscale îşi vor putea recupera sumele plătite în plus

Publicat: Vineri, 16 Februarie 2018 14:24 // Actualizat: Vineri, 16 Februarie 2018 15:22 // Sursa: romaniatv.net

Persoanele care au plătit, în ianuarie şi februarie, sume în plus după aplicarea noilor măsuri fiscale vor putea depune declaraţii rectificative astfel încât să-şi recupereze aceste sume, a precizat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Nimeni nu va avea de pierdut, nici cei care sunt acum în concedii medicale sau la care au fost deja tăieri din salarii. Contribuţiile vor fi plafonate la nivelul celor plătite în anul 2017, iar diferenţa respectivă se va recupera. Cei care sunt deja afectaţi vor putea depune declaraţie rectificativă, astfel încât să-şi recupereze sumele", a declarat Eugen Teodorovici, potrivit Medidfax.

„Săptămâna viitoare vom ieşi cu un act normativ. Dacă sunt diferenţe şi apar obligaţii în plus, acestea se plafonează. Noul mecanism va fi aplicat astfel încât cei aflaţi deja în concediu să nu aibă mai mult de plătit faţă de anul trecut. Acest mecanism va fi făcut public şi explicat săptămâna viitoare", a mai spus ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a mai declarat şi miercuri că toate lucrurile care acum sunt controversate în legătură cu regimul fiscal privind declararea şi plata veniturilor, generate de Formularul 600, vor fi clarificate săptămâna viitoare, astfel încât niciun contribuabil să nu fie afectat.

„Într-un timp foarte scurt, săptămâna viitoare, vom prezenta un document public, astfel încât în prima parte a lunii martie să avem o decizie adoptată şi totul să fie foarte clar", a declarat, miercuri, Eugen Teodorovici.

Oficialul a precizat că lucrurile vor fi clarificate în luna martie „tocmai pentru a nu depăşi termenul de 90 de zile (de la începutul anului) în care contribuabilii cu venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asiguraţi în sistemul public de sănătate".

Potrivit ministrului Finanţelor, vor exista „câteva principii" în baza cărora se vor clarifica, în viitorul act normativ, lucrurile care acum sunt în suspensie. Redăm, în continuare, precizările ministrului:
- „Din cele 5 formulare ANAF în care se declară veniturile va mai rămâne unul singur"
- „Se va merge pe estimare (n.n.- a veniturilor), deci fiecare va depune o singură declaraţie şi va avea o singură plată pe an. Vor exista declaraţii rectificative"
- „Cei care au depus Formularul 600 (38.000 de contibuabili) nu mai depun decât dacă suma este mai mare"
- „Nu îşi pierde nimeni calitatea de asigurat. Suntem în termen de 90 de zile şi nimeni nu pierde calitatea de asigurat la sănătate".

„Săptămâna aceasta definitivăm mecanismul respectiv şi apoi începe discuţia publică pe fiecare propunere în parte", a spus Teodorovici.

„Astăzi, un salariat plăteşte contribuţie la cât câştigă, dar pe PFA - cu câştiguri uneori mult mai mari - se plăteşte la suma minimă, la 1.900 de lei. Este corect aşa? Nu e corect, şi lucrurile acestea se vor rezolva", a mai spus ministrul, precizând că obligaţia de completare a Formularului 600 le revine numai contribuabililor care au realizat un venit de peste 1.900 de lei lunar în 2017.

Eugen Teodorivici a mai dat asigurări că se vor rezolva, totodată, şi „sincopele" din noua Lege a salarizării. „Au fost mereu nemulţumiţi în sistem şi trebuia făcută o lege clară şi aşezată pe mai mulţi ani. Astăzi avem o lege a salarizării, un document complex. Sunt sincope, dar cazurile sunt mici, sub 3 la sută. Punctual, am început să rezolvăm aceste situaţii - vorbesc de mame, bolnavi de cancer şi bolnavi - să fie reglementate ca nimeni să nu piardă faţă de ceea ce a avut anul trecut".

„În 2015, deficitul bugetului de pensii era de 18 miliarde de lei; astăzi, cu transferul contribuţiilor, deficitul scade la 7 miliarde de lei", a mai precizat, miercuri, ministrul Finanţelor.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
contributii sociale declaratia 600 Eugen Teodorovici
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 feb 19:59
Răspunde | Votează email 3 email
nita ion
AM IESIT LA PENSIE CU DATA DE 01.02.2018.
AM AVUT NEUZATE 30 ZILE DE COMNCEDIU DE ODIHNA DIN ANUL 2017 + 3 ZILE DIN 2018. SALARIUL IN IANUARIE 2018=6109 RON. SALARIU IN OCT-NOV-DEC.2017=6390 RON LUNAR SI DIN AC 3 LUNI A REZULTAT 10371 RON BRUT PTR 33 ZILE C.O. ADICA 6067 RON NET. DACA NU APAREA AC TRANSFER AL CONTRIBUTIILOR (ACUM NETUL =58.5% DIN BRUT) EU LUAM 7470 RON(PANA IN DEC.2017 NETUL=69.8% DIN BRUT). DECI AM PIERDUT 1453 RON (AM PASTRAT CONCEDIUL DE ODIHNA STIIND CA PLATA PRIMEI PENSIEI DUREAZA SI 3 LUNI. CE FAC, E O SUMA IMENSA= CU O PENSIE????
1
EUR
4.8743
RON
30 Oct
noapte 6 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H