Eugen Teodorovici: Săptămâna viitoare modificăm OUG 114. Se schimbă şi modul de calcul ROBOR

Publicat: Vineri, 22 Martie 2019 11:39 // Actualizat: Vineri, 22 Martie 2019 12:50 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul va modifica săptămâna viitoare OUG 114/2018 printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, iar una din principalele modificări va fi stabilirea ROBOR în funcţie de tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici a fost întrebat de jurnalişti, la plecarea de la un eveniment organizat de Comisia Europeană, care este stadiul discuţiilor privind modificările OUG 114/2018.

"De-abia aştept să termin cu ordonanţa asta", a răspuns Teodorovici, în primă fază.

Ministrul a subliniat că, săptămâna viitoare, actul normativ va fi modificat în Guvern, însă discuţiile nu sunt finalizate.

"După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor", a mai spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, modificările vizează scăderea ratelor românilor.

"Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel propus pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm şi anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, ştiţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final", a completat ministrul. 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Eugen Teodorovici formula calcul Robor modificare oug 114
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 mar 15:46
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
AHA!
Dacă nu iese socoteala, se fac schimbări în FORMULĂ că ține prosteala!

( ... Ca pe timpul lui Ceaușescu când ERA MUSAI ca idila să nu-și piardă găteala... ).
1
EUR
4.7791
RON
12 Dec
noapte 3 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H