Eugen Tomac, prima reacţie după ce premierul a ameninţat că dă în judecată Austria: „Îi recomand premierului Ciolacu să nu mai aştepte până la Consiliul JAI din decembrie”

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă vineri că „Guvernul poate merge mâine la CJUE” şi că de aproape un an spune că „singura cale scurtă pe care o avem la dispoziţie pentru a intra în Schengen cât mai curând este un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”.

15 sept. 2023, 11:04
Eugen Tomac, prima reacţie după ce premierul a ameninţat că dă în judecată Austria: „Îi recomand premierului Ciolacu să nu mai aştepte până la Consiliul JAI din decembrie”

Tomac îi recomandă premierului să nu mai aştepte până în decembrie, când este programat următorul consiliu JAI, pentru a acţiona în justiţie Austria şi explică faptul că a şi făcut paşi preliminarii în acest sens.

„Guvernul poate merge mâine la CJUE. Spun de aproape un an că singura cale scurtă pe care o avem la dispoziţie pentru a intra în Schengen cât mai curând este un proces la CJUE.

De aceea, am deschis o acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene(CJUE) în data de 6 februarie împotriva Consiliului Uniunii Europene pentru a constata abuzul de drept al Austriei şi încălcarea Tratatului Uniunii Europene şi a Tratatului de Funcţionare al UE privind accesul României în spaţiul Schengen”, afirmă europarlamentarul PMP.

El arată că se bucură că, după ce Comisia Europeană a transmis CJUE că susţine demersul pe care l-a iniţiat împotriva Austriei, Guvernul României ia în calcul să se alăture acestui proces.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu trece la atac! Premierul anunţă că va chema Austria în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în problema Schengen

„Îi recomand premierului Ciolacu să nu mai aştepte până la Consiliul JAI din decembrie, deoarece sigur nu se va schimba nimic până atunci. Singura cale prin care Guvernul României se poate adresa CJUE este prin procesul pe care l-am deschis conform prevederilor TFUE articolul 263, care spune clar că legalitatea oricărui act al Consiliului UE poate fi contestată în termen de două luni. Acesta a fost motivul pentru care am deschis procesul în ultima zi când putea fi formulată această acţiune”, mai arată Tomac.

Potrivit eurodeputatului, ”Austria trebuie să plătească pentru acest abuz, deoarece România pierde anual peste zece miliarde de euro, iar românii sunt ţinuţi în afara frontierelor UE fără nicio justificare”.

Citeşte şi: Bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură la iarnă! Sebastian Burduja pune piciorul în prag și îi declară război lui Nicușor Dan. ”Dacă administrația nu e în stare, preluăm noi sistemul”