Eugen Tomac, solicitare pentru Klaus Iohannis: CSAT trebuie convocat rapid, după declarațiile Maiei Sandu

Europarlamentarul Eugen Tomac i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), după declarațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus că Rusia are în plan să preia puterea la Chișinău.

13 feb. 2023, 17:39
Eugen Tomac, solicitare pentru Klaus Iohannis: CSAT trebuie convocat rapid, după declarațiile Maiei Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut, în cadrul unui briefing, că Rusia ar urmări schimbarea puterii de la Chișinău și că vrea să atace instituțiile statului și să ia ostatici.

Eugen Tomac, europarlamentar și președinte al PMP, a spus că provocările se pot extinde.  „În acest context, Președintele României trebuie să convoace CSAT și să sporească sprijinul acordat pe toate palierele R. Moldova. Românii din R. Moldova au nevoie de sprijinul total al României în fața acestor provocări ale Rusiei”, a transmis Tomac.

Citește și Noi atacuri cu rachete în Ucraina, foarte aproape de România după ce Ucraina anunțase că rachete rusești au pătruns în spațiul aerian al României și Republicii Moldova

România și Republica Moldova trebuie să își unească forțele pentru a opri „o nouă anexare forțată a Rusiei, așa cum s-a întâmplat pe 28 iunie 1940”, când Basarabia a fost ocupată, a mai spus europarlamentarul.

Maia Sandu: „Militari camuflaţi în civili încearcă lovituri de stat în Republica Moldova”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că serviciile de informații ale țării au dejucat planurile Moscovei de destabilizare a situației din republică.  Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a făcut luni acuzații grave la adresa Rusiei, în contextul mesajelor privind securitatea din regiune.

„Au apărut informații despre securitatea din regiunea. Planurile Rusiei nu este unul nou. Tentative de subminare a statului au fost și în toamna trecută dar nu și-au atins obiectivul dat fiind intervențiile serviciilor noastre. Au fost poprite tentative de violență. În toamnă s-a pus accent pe criza energetică care trebuia să producă nemulțumiri. Planurile în perioada următoare este implicarea persoanelor militare camuflați în civili, cu luare de ostatici. Se va încerca schimbarea puterii. Planul presupune folosire persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente. Autoritățile țin lucrurile sub control. Se dorește răsturnarea puterii legitime de la Chișinău și punerea țării noastre la dispoziția Rusiei pentru a ne folosi în războiul lor din Ucraina (…) Fac un apel la toți cetățenii să asculte doar informațiile oficiale”, a spus Maia Sandu.