Noi atacuri cu rachete în Ucraina, foarte aproape de România după ce Ucraina anunțase că rachete rusești au pătruns în spațiul aerian al României și Republicii Moldova

Rusia a desfăşurat vineri un "atac masiv" asupra unor instalaţii energetice extrem de importante din complexul militaro-industrial al Ucrainei, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova. În ultimele zile, forţele armate ale Ucrainei au anunțat că rușii au tras peste 100 de rachete în toată ţara şi au organizat 12 atacuri aeriene şi 20 de bombardamente. Unul dintre atacuri a vizat și Podul Zatoka, din sudul Ucrainei, pe cel mai important drum care duce spre Republica Moldova și România.

11 feb. 2023, 19:11
Noi atacuri cu rachete în Ucraina, foarte aproape de România după ce Ucraina anunțase că rachete rusești au pătruns în spațiul aerian al României și Republicii Moldova

Un nou atac al Rusiei a avut loc în Ucraina chiar la câțiva zeci de km de România. Două avioane rusești Su-24 au efectuat patru atacuri cu bombe asupra Insulei Șerpilor, un avanpost mic, dar important din punct de vedere strategic, în Marea Neagră, în noaptea de 10 spre 11 februarie, potrivit armatei ucrainene.

Insula Șerpilor se afla la doar 45 de km de țărmul României, iar unele dintre bombardamente s-au auzit la localitățile de lângă Dunăre.

Potrivit șefului administrației militare din Odessa, rușii au tras și trei rachete de tip Onyx spre zona de coastă a regiunii Odessa.

De asemenea, Podul Zatoka, din apropiere de Odesa, a fost zguduit de o explozie, cel mai probabil în urma unui atac cu o dronă marină de suprafață.

Pe imaginile postate pe Twitter se vede un obiect luminos care se deplasează, în întunericul nopții, prin apă și care în momentul în care ajunge sub podul Zatoka explodează.

Podul Zakota

Citește și: Reacţia SUA în scandalul rachetelor ruseşti care ar fi survolat România şi Republica Moldova: „Nu există niciun indiciu” privind o ameninţare rusească la adresa ţării noastre

În cursul zilei de vineri, şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, afirmase că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova şi au survolat şi teritoriul României.

Apoi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că rachete ruseşti, lansate într-un atac efectuat vineri asupra Ucrainei, au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României şi reprezintă o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă a acesteia.

Citeşte şi: Scânteia care ar putea declanşa războiul mondial. Rusia ameninţă Europa dacă Anglia trimite avioane Ucrainei

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de la Bucureşti a transmis că sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniţă, a precizat MApN.