„Eugenia” se vrea vedetă în vitrinele magazinelor din Europa. Dulcele autentic românesc trebuie omologat

Ministerul Agriculturii va promova produse românești tradiționale, printre care și celebra „Eugenia”, la expoziția internațională „Săptămâna Verde” de la Berlin.

22 ian. 2024, 19:44
„Eugenia” se vrea vedetă în vitrinele magazinelor din Europa. Dulcele autentic românesc trebuie omologat
Celebra „Eugenia” se vrea pe rafturile magazinelor din Europa

Celebra „Eugenia” vrea pe rafturile magazinelor din Europa. Ministerul Agriculturii va promova produse românești tradiționale la expoziția internațională „Săptămâna Verde”, care se desfășoară la Berlin, Germania, în perioada 19-28 ianuarie 2024. Este cea de-a 88-a ediție a expoziției.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale participă cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experții MADR promovează produse agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european, precum cârnații din topor din Vâlcea, carnea afumată la garniță din Vâlcea, brânză în scoarță de brad de la Bran, dar și biscuiții cu cremă „Eugenia”.

Citește și: Salinate de Turda, preparatul care îți face papilele gustative să tresară, a devenit marcă înregistrată la nivel european. România intră în top cu specialitățile de porc

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îşi propune să promoveze şi să ofere spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP, Salată tradiţională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, din categoria băuturilor spirtoase Indicaţie Geografică – Pălincă şi Ţuică Zetea de Medieşul Aurit, precum şi produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale”, se precizează într-un comunicat oficial.

Printre produsele românești ce vor fi expuse la ediția 2024 a expoziției se vor regăsi și cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Sardeluță marinată pentru dobândirea STG.

Vor fi și produse care vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: cârnaţi din topor din Vâlcea, carne afumată la garniţă din Vâlcea, brânză în coajă de brad de la Bran, plăcintă întinsă de Pecica-Turnu, salam de Nădlac, ghiudem, batog de crap argintiu şi de somn, pastramă de crap argintiu şi de somn, zacuscă cu peşte şi diferite sortimente de siropuri, gemuri sau dulceţuri de fructe, produse de panificaţie şi patiserie (cozonaci, cornuleţe cu gem, Eugenie, cereale expandate, făină etc.), produse din carne de pui, diverse sortimente de miere, alte produse ale stupului, sortimente de uleiuri presate la rece.

Citește și: Cel mai iute ardei din lume, creat în România. Irită pielea chiar și prin mănuși

Dacă celebra Eugenia românească va fi omologată ca fiind produs de calitate europeană, ea se va găsi pe rafturile magazinelor din diferite țări din Uniunea Europeană.

„Din categoria băuturilor spirtoase, România va oferi spre degustare pălincă şi ţuică precum şi vin alb şi roşu. Mere şi prune afumate de Vrancea vor putea fi, de asemenea, degustate de vizitatori”, mai arată ministerul.

Potrivit Ministerului Agriculturii, expoziţia „Săptămâna Verde 2024” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât şi un festival al tradiţiilor gastronomice şi folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât şi pe plan mondial.