EURO 2012: Grupa A – Estul va avea cel puţin o echipă în sferturi

Semifinalistă la Euro 2008, Rusia este mare favorită la câştigarea grupei A de la Euro 2012. În această grupă se mai află naţionalele a două foste state comuniste, Cehia şi Polonia, şi campioana din 2004, Grecia.

RomaniaTV.net
05 iun. 2012, 08:24
EURO 2012: Grupa A – Estul va avea cel puţin o echipă în sferturi

Euro 2012 începe vineri, la ora 19.00, cu partida Polonia – Grecia, urmată de la ora 21.45 de un alt meci al Grupei A, Rusia – Cehia. Sorţii au hotărât ca aceasta să fie o grupă exclusiv a esticilor, în care se regăsesc trei state ale fostului bloc comunist, plus campioana din 2004, plasată ceva mai la sud.

Marea favorită a grupei este reprezentativa Rusiei, care în urmă cu patru ani a ajuns până în semifinale, când a fost eliminată de Spania. Şi acum echipa lui Dick Advocaat practică acelaşi fotbal ofensiv şi încântător şi nu mai departe de vinerea trecută a învins Italia cu 3-0, într-un amical jucat la Zurich. Jucători ca Şirokov, Kerjakov sau Anyukov sunt hotărâţi să-şi ia revanşa ca urmare a ratării prezenţei la CM 2010, iar naţionala Rusiei a avut de atunci un parcurs aproape fără greşeală, fiind neînvinsă din 9 februarie 2011.

Echipa este extrem de matură şi cu excepţia a doi fotbalişti, Dzagoev (ŢSKA Moscova) şi Kokorin (Dinamo Moscova), niciunul dintre cei 23 de jucători selecţionaţi pentru turneul final nu are sub 25 de ani. Conform ţintarului, adversara probabilă a ruşilor, în sferturi, ar fi naţionala Olandei, pe care a învins-o cu 3-1, după prelungiri, în aceeaşi fază de la Euro 2008.

Grecia este marea necunoscută a acestei grupe, fiind alături de Italia, Spania şi Germania echipa care a terminat neînvinsă etapa calificărilor la Euro 2012. Elenii speră în reeditarea performaţei de acum opt ani, când au ieşit campioni continentali după ce, la fel ca acum, au întâlnit în primul meci naţionala Rusiei.

Cehii au şi ei la ce să se raporteze, la Euro 1996, când au jucat finala, dar în ultimii ani n-au mai reuşit performanţe deosebite la nivelul naţionalei. Actualele stele ale echipei lui Michal Bilek sunt Cech, Baros, Rosický şi Plašil, dar au suficient de multe ratări la activi pentru a fi capabili de o minune la Euro 2012. Pe hârtie, naţionala Poloniei pare a fi cea mai slabă din această grupă.

Calificată automat, ca ţară organizatoare, Polonia, naţionala lui Franciszek Smuda va beneficia de susţinerea publicului şi, ceea ce este mai important, are în rândurile sale unii jucători care au avut un sezon incredibil. Printre aceştia, îi regăsim pe Ludo Obraniak, de la Bordeaux, dar şi pe stâlpii Borussiei Dortmund, campioana şi câştigătoarea Cupei Germaniei, Robert Lewandowski, Piszczek Łukasz şi Jakub Błaszczykowski.

Dealtfel, la casele de pariuri Rusia şi Polonia au cele mai mari şanse să treacă din această grupă în faza sferturilor: Rusia – cotă 1,45, Polonia – cotă 1,75, Cehia – cotă 2,20, Grecia – cotă 2,50.