Euro 2012: Spania – Portugalia 4-2, după penalty-uri. Campioana e în finală

Euro 2012 şi-a stabilit, la Doneţk, prima finalistă. Spania lui Casillas şi Xavi a învins la penalty-uri Portugalia lui Cristiano Ronaldo. Joao Moutinho şi Bruno Alves au fost cei care au ratat, din partea lusitanilor.

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 15:57

În urmă cu patru ani, după finala Euro 2008, se spunea despre Spania că s-a întors în timp cu 42 de ani. Atât timp trecuse de când ibericii câştigaseră primul lor titlu continental, dublat după finala de la Viena de o performanţă similară a generaţiei lui Xavi şi Iniesta.

Miercuri seara, la Doneţk, după semifinala cu Portugalia, se poate spune despre trupa lui Del Bosque că s-a întors în timp cu 36 de ani. Atunci, în 1976, Republica Federală Germania mai reuşea să joace trei finale majore, într-un interval de doar patru ani. Spania este acum a doua echipă din istorie care reuşeşte acest lucru.

Furia Roja nu mai este atât de înspăimântătoare ca acum doi sau patru ani. Contra lusitanilor a jucat extrem de prudent, iar în anumite momente posesia prelungită a balonului, prin interminabile pase la mijlocul terenului, i-au atras şi fluierături din tribune.

Ocaziile mari în Spania – Portugalia au venit abia în prelungiri şi i-au aparţinut campioanei en-titre. Iniesta a fost pe punctul de a marca, dar Rui Patricio i-a ţinut pe portughezi în joc, iar partida s-a tranşat la lovituri de la 11 metri. Primii au ratat spaniolii, prin Xabi Alonso, dar ei aveau să se bucure la sfârşitul „loteriei”. Pepe nu a putut să semneze desprinderea, iar apoi Bruno Alves a cedat sub presiunea momentului.

Dealtfel, fundaşul s-a fâstâcit atât de tare încât a şi uitat când trebuie să execute. La a treia serie s-a dus alături de Nani să bată penalty-ul, însă a trebuit să facă drum întors către mijlocul terenului. A revenit cu umerii încovoiaţi când i-a venit rândul şi, în lipsă de idei lucide a ales să şuteze tare şi la înălţime. La prea mare înălţime însă, pentru că balonul a zguduit transversala, dar nu a intrat în poartă.

Ultimul executant a fost Fabregas, care a şutat şi el în bară, cea din dreapta lui Rui Patricio, numai că mingea a intrat şi în plasă. Scorul final a fost 4-2, iar Spania va juca finala, împotriva învingătoarei dintre Germania şi Italia.

Cele mai importante faze ale meciului:

GOOOL Fabregas, scorul e 4-2, iar Spania e prima finalistă de la Euro 2012!

Rămâne 3-2, Bruno Alves a şutat în bara transversală!

3-2 pentru Spania, „scăriţă” Sergio Ramos!

2-2, a egalat Nani, pentru portughezi!

2-1 pentru Spania, a marcat Piquet!

1-1, a egalat Pepe, pentru lusitani!

1-0 Spania, gol Iniesta!

Ratează şi Moutinho!!! A apărat Casillas. Rămâne 0-0

Ratează Xabi Alonso. Rui Patricio a respins!!

Conform tragerii la sorţi, spaniolii trag primii la penalty-uri. Executant e Xabi Alonso.

În cele 120 de minute, Portugalia a expediat 10 şuturi la poarta lui Casillas, dintre care două pe poartă. Spaniolii au expediat 11 şuturi, dintre care 5 pe poartă.

Posesia balonului după 120 de minute: Portugalia 43% – Spania 57%.

Min. 120 S-a încheiat şi a doua repriză a prelungirilor. Meciul se va decide la penalty-uri.

Min. 118 Spaniolii forţează victoria pe acest final de meci. Jordi Alba centrează bine în careu, dar Pepe respinge în corner.

Min. 114 Fabregas îl lansează pe Pedro, care scapă singur spre poarta lui Rui Patricio, dar face un dribling prea larg şi îi permite lui Fabio Coentrao să îndepărteze pericolul.

Min 113 Ultima înlocuire a meciului: portughezul Varela îi ia locul lui Raul Meireles.

Min. 111 Navas are o mare ocazie de a deschide scorul. A şutat pe jos, din 8 metri, dar Rui Patricio a reuşit să respingă. Din picioarele lui Pepe balonul a revenit la portarul lusitan, care a prins mingea, iar spaniolii au cerut lovitură liberă indirectă, din interiorul suprafeţei de pedeapsă. Arbitrul nu a acordat nimic.

Min. 110 Fabregas şutează de la marginea careului de 16 metri, dar balonul ajunge în braţele lui Rui Patricio, după ce forţa îi este atenuată de piciorul unui jucător lusitan.

Min. 106 O nouă schimbare la portughezi. Custodio a intrat în locul lui Miguel Veloso.

Min. 106 Start în repriza a doua a prelungirilor.

Min. 105 Finalul primei reprize de prelungiri.

Min. 104 Iniesta ratează cea mai mare ocazie a meciului! O centrare a luin Jordi Alba l-a găsit pe Iniesta singur cu Rui Patricio, în 6 metri, dar portarul lusitan a avut o paradă de excepţie!

Min. 102 Două cornere succesive ale spaniolilor la poarta lui Rui Patricio, rămase însă fără niciun rezultat.

Min. 98 Gerard Pique îl opreşte pe Cristiano Ronaldo cu un tackling impecabil la marginea careului spaniol.

Min. 96 Meciul este destul de fragmentat de accidentări în acest început al prelungirilor. Niciuna dintre execuţiile din lovitură liberă nu au fost însă periculoase.

Min. 91 A început prima repriză de prelungiri.

Min. 90 Finalul timpului regulamentar. Urmează două reprize de prelungiri, a câte un sfert de oră.

Min. 90 Ronaldo ratează o ocazie uriaşă pe un contraatac rapdi, purtat în superioritate numerică. Jucătorul Realului s-a grăbit să şuteze de la 16 metri, însă mingea s-a dus peste poarta lui Casillas.

Min. 87 Ultima schimbare la spanioli: iese Xavi, intră Pedro.

Min. 84 Cristiano Ronaldo trage peste poartă, din lovitură liberă de la 23 de metri.

Min. 81 Prima schimbare la portughezi: a intrat Nelson Oliveira, în locul lui Hugo Almeida.

Min. 75 A mai rămas un sfert de oră din timpul regulamentar şi este imposibil de anticipat care dintre cele două naţionale va juca finala. Până în acest moment ele s-au neutralizat perfect.

Min. 73 Cristiano Ronaldo şutează puternic din lovitură liberă de la 25 de metri, dar balonul trece razant cu bara transversală.

Min. 67 Xabi Alonso a încercat să-l surprindă pe Rui Patricio cu un lob de la 40 metri, dar mingea a trecut peste poartă.

Min. 64 Portughezul Joao Pereira primeşte şi el catonaş galben, după un fault la Fabregas.

Min. 62 Posesia balonului: Portugalia 44% – Spania 56%.

Min. 61 Pepe este al doilea portughez avertizat cu „galben”, pentru fault la Xabi Alonso.

Min. 60 A doua schimbare la spanioli: Jesus Navas i-a luat locul lui David Silva.

Min. 59 Busquets este avertizat cu cartonaşul galben. El a protestat fiindcă arbitrul nu i-a acordat galben lui Ronaldo, care a simulat un fault în careul Spaniei.

Min. 57 Hugo Almeida şutează din alergare, de la 25 de metri, dar mingea trece peste transversală.

Min. 54 Prima schimbare a meciului se produce în 11-le Spaniei. Cesc Fabregas intră în locul lui Alvaro Negredo.

Până acum, Portugalia a tras 4 şuturi la poartă, două dintre ele fiind pe spaţiul porţii lui Casillas. În schimb, Spania nu a tras niciun şut pe poartă, dintr-un total de trei.

Min. 50 Spaniolii au în continuare o posesie prelungită, dar circulaţia balonului este însoţită de fluierăturile spectatorilor, care nu agreează acest joc de aşteptare.

Din totalul paselor date de jucătorii Spaniei în prima repriză, procentul celor reuşitea fost de 85,3%. Este cel mai slab procentaj al trupei lui Del Bosque, de la începutul turneului.

Min. 46 A început repriza a doua.

Min. 45 Finalul primei reprize.

Min. 45 Fabio Coentrao este primul portughez care primeşte cartonaş galben, pentru proteste.

Min. 43 Pase reuşite: Portugalia 149 – Spania 244.

Min. 40 Sergio Ramos a primit primul cartonaş galben al meciului, după ce l-a oprit prin fault pe Cristiano Ronaldo, la centrul terenului. Starul lusitan plecase pe un contraatac periculos.

Min. 35 Nani s-a lovit destul de violent de umărul drept al lui Sergio Ramos şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Între timp meciul a fost reluat.

Min. 32 Posesia mingii: Portugalia 43% – Spania 57%.

Min. 31 Jocul s-a mutat din nou la poarta lui Casillas, iar şutul lui Cristiano Ronaldo, din marginea careului, a trecut puţin pe lângă bară.

Min. 29 Replică a Spaniei. Iniesta le dă emoţii portughezilor, dar şutul său de la 16 metri trece puţin peste poartă.

Min. 27 Portughezii cer penalty, după ce Sergio Ramos a respins cu pieptul, din cădere, o centrare venită în careul de 16 metri. Pe reluare se observă cum balonul i-a atins braţul drept, dar arbitrul a lăsat meciul să continue. Portughezii atacă, iar spaniolii sunt în corzi.

Min. 24 Cristiano Ronaldo încearcă o execuţie pretenţioasă de la peste 20 de metri, dar balonul trece mult peste poartă.

Min. 17 Pentru prima oară în acest meci lui Cristiano Ronaldo i se oferă şansa execuţiei unei lovituri libere. Starul portughez şutează însă în zid.

Min. 13 Cristiano Ronaldo are prima acţiune importantă a meciului. El a făcut o cursă spectaculoasă pe flancul drept, l-a depăşit în viteză pe Arbeloa, dar centrarea către Hugo Almeida a fost interceptată de Casillas.

Min. 10 Este rândul lui Iniesta să îşi încerce norocul de la distanţă, dar şutul său trece de asemenea peste poarta lui Rui Patricio.

Min. 9 Spania are prima mare ocazie a meciului! Şutul lui Arbeloa, din interiorul careului mare, trece puţin peste transversală.

Min. 7 Fapt mai rar întâlnit, Spania este condusă la capitolul posesie. În acest moment, raportul posesiei este 55%-45%, pentru lusitani.

Min. 3 Începutul de meci este dominat de naţionala Portugaliei

Min. 1 Portughezii au primul corner al meciului, după ce şutul lui Veloso, de la 35 de metri a fost deviat de un spaniol. Lovitura de colţ a fost executată de acelaşi Veloso, care a încercat să trimită direct în poartă, dar Casillas a fost atent şi a respins din nou în corner.

Min. 1 Start în prima semifinală a Euro 2012. Partida este arbitrată de turcul Cüneyt Çakır.

ora 21.36 Cu zece minute înainte de startul jocului, stadionul din Doneţk este plin doar în proporţie de 80%.

Alegerea oraşului Doneţk ca gazdă a meciurilor de la Euro 2012 nu s-a dovedit prea inspirată. Atmosfera este extrem de calmă şi nimic nu anticipează importantul meci ce urmează să se dispute. Dealtfel, spaniolii vor fi susţinuţi din tribune doar de 2.000 de conaţionali, iar lusitanii de câţiva suporteri răzleţi.

Componenţa formaţiilor:

PORTUGALIA: Rui Patricio – Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Raul Meireles, Miguel Veloso, Moutinho – Nani, Hugo Almeida, Cristiano Ronaldo. Antrenor: Paolo Bento.

SPANIA: Casillas – Arbeloa, Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – David Silva, Negredo, Iniesta. Antrenor: Vicente Del Bosque.

Prima semifinală de la Euro 2012 se joacă miercuri seara, la Doneţk, între campioana en-titre Spania, şi finalista de acum două ediţii a turneului final continental, Portugalia.

Duelul iberic din estul Ucrainei are o mare favorită în reprezentativa antrenată de Vicente Del Bosque, al cărei portar, Iker Casillas, deţine un record greu de egalat. Goalkeeper-ul nu a mai primit din 2006 gol în meciurile din fazele eliminatorii ale unui turneu final sau mondial. De atunci, Spania a mai jucat opt partide, două dintre ele ducându-se în prelungiri, astfel că Iker Casillas a adunat 780 de minute fără gol primit.

Miercuri, goalkeeper-ul de 31 de ani bifează deja a 136-a prezenţă în tricoul naţionalei Spaniei, iar între portarii de la Euro are cel mai bun procentaj al mingiilor apărate, 91,7%. Tocmai din acest punct de vedere este de urmărit duelul cu colegul său de la Real Madrid, Cristiano Ronaldo, care a arătat o formă deosebită în ultimele două partide de la Euro.

Dacă Spania va învinge în această seară, va deveni prima naţională din ultimii 36 de ani care va disputa trei finale majore într-un interval de numai patru ani. Republica Federală Germania mai reuşea o explozie similară, în 1976. Portugalia şi Spania s-au înfruntat deja de 35 de ori până acum, iar scorul victoriilor este 16-6 pentru spanioli.

Echipe probabile: