Euro a coborât sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Analiştii spun că acesta este doar începutul

Euro a coborât luni sub 0,99 dolari, minimul ultimilor 20 de ani, după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1.

05 sept. 2022, 11:00
Euro a coborât sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Analiştii spun că acesta este doar începutul

Această depreciere a monedei euro sporeşte probabilitatea unor crize majore pentru economiile europene, deja afectate din cauza creşterii preţurilor din energie.

Citește și Veste cruntă pentru UE! Rusia oprește gazul. Gazprom a anunțat întreruperea „pe termen nedefinit”, prin conducta Nord Stream. Putin a început cu adevărat războiul în Europa

În tranzacţiile din Asia, euro a scăzut cu 0,7%, până la un minim de 0,9888 dolari, marcând astfel prima dată când moneda unică a coborât sub pragul de 0,99 dolari din 2002.

Această scădere a monedei unice a venit la scurt timp după ce Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, strangulând şi mai mult aprovizionarea cu energie a Europei şi intensificând riscurile de recesiune în bloc.

Gazprom a declarat că suspendarea livrărilor de gaze s-a datorat unei defecţiuni tehnice. Anunţul a venit la doar câteva ore după ce ţările G7 au anunţat că intenţionează să avanseze cu un plafon de preţ pentru exporturile de petrol rusesc, în încercarea de a reduce veniturile care ajung la Moscova şi care ar putea fi folosite pentru a finanţa invazia Ucrainei.

Anliștii economici au avertizat ca folosirea pe post de arma a gazului rusesc prin întreruperea fluxurilor prin Nord Stream 1 ar putea complica substanţial planurile Băncii Centrale Europene de normalizare a politicii monetare.

„Sarcina BCE este mult îngreunată de incertitudinea legată de livrările de gaze ruseşti”, a declarat Brian Martin, şeful departamentului de cercetare economică G3 de la ANZ, adăugând că o creştere cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii de referinţă a BCE a fost deja estimată pentru această săptămână.

„Decizia Moscovei de a nu reporni fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream ridică riscurile de creştere în sens descendent, în timp ce creşte perspectiva inflaţiei”, a mai spus Martin.

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani,  euro a atins paritatea cu dolarul în luna iulie, investitorii căutând active de refugiu într-un mediu economic global care se înrăutăţeşte.

Citește și Locomotiva Europei începe să frâneze brusc! Economia Germaniei va scădea continuu în următoarele trei trimestre! Vestea e cum nu se poate mai proastă pentru România!