Euro creşte, dar bursele nu se mişcă dupa aprobarea acordului pentru Grecia

Moneda euro s-a apreciat marti pe pietele asiatice, iar activele defensive, cu un grad ridicat de siguranta, au înregistrat scaderi, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro au aprobat cel de-al doilea acord de finantare externa pentru Grecia, însa bursele nu au reactionat pozitiv.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 09:10
Euro creşte, dar bursele nu se mişcă dupa aprobarea acordului pentru Grecia

Actiunile din Asia au evoluat indecis, iar principalii indici bursieri din regiune au închis în scadere usoara, reflectând temerile investitorilor ca acordul reprezinta o solutie doar pe termen scurt, transmite Reuters.

Acordul de 130 miliarde euro însotit de o schema de conversie a obligatiunilor grecesti în titluri cu maturitati mai îndelungate si un cupon mai mic a împins moneda euro la 1,329 dolari, în urcare cu 0,4%, iar traderii anticipeaza noi cresteri ale monedei pâna la începutul lunii martie.

Moneda unica europeana s-a stabilizat ulterior la 1,326 dolari, în crestere cu 0,2% fata de referinta de luni de la Londra. Piata americana a fost închisa luni, cu ocazia unei sarbatori oficiale. Euro a urcat cu 0,4% fata de yenul japonez.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a scazut însa cu 0,1%, iar indicele Nikkei al bursie de la Tokyo a închis în coborâre cu 0,2%.
Pietele asiatice au urcat luni datorita masurilor de relaxare a politicii monetare introduse în weekend de banca centrala a Chinei.
Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane în raport cu un cos de valute de referinta, a scazut marti cu 0,5%, iar titlurile de Trezorerie SUA s-au depreciat pe piata secundara, împingând randamentul de referinta pe 10 ani la 2,03%.
Pe pietele de marfuri, petrolul Brent s-a stabilizat în apropiere de 120 dolari pe baril, dupa ce a atins luni maximul ultimelor opt luni dupa ce Iranul a anuntat întreruperea exporturilor de titei catre Marea Britanie si Franta.
Aurul a evoluat indecis, urcând cu aproximativ 0,1% la 1.735 dolari pe uncie.