Se schimbă banii în toată Europa, vor circula în paralel o perioadă. Reacţia guvernatorului Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a pronunțat cu privire introducerea monedei digitale în România, precizând că viața oamenilor nu trebuie să fie afectată.

06 ian. 2023, 21:19
Se schimbă banii în toată Europa, vor circula în paralel o perioadă. Reacţia guvernatorului Mugur Isărescu

Se schimbă banii fizici peste tot, mondea digitală prinde tot mai multv teren. În general, trecerea la o monedă complet digitală poate avea avantaje, cum ar fi reducerea costurilor asociate cu imprimarea şi transportul de bani fizici, dar poate avea şi dezavantaje, cum ar fi problemele de securitate şi exclusiunea financiară pentru cei care nu au acces la tehnologia necesară.

Dar mai ales există o teamă de supraveghere, de sancțiuni și de imaginea de „cetățean transparent” ale cărui tranzacții financiare pot fi vizualizate de băncile centrale și, în cel mai rău caz, blocate.

Când se schimbă banii în România. Lovitură grea pentru toţi românii dată de Comisia Europeană
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a pronunțat cu privire introducerea monedei digitale în România, precizând că viața oamenilor nu trebuie să fie afectată.

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society.

Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: Nu mai e! Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.

Ăstea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.

Moneda digitală în Germania, în paralel cu numerarul

Referindu-se la introducerea monedei digitale, ministrul german de Finanțe Christian Lindner a precizat că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”. Lindner spune că atât numerarul, cât și euro digital pot funcționa în paralel. Lindner a precizat că euro digital va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă e protejată confidențialitatea.

Se schimbă banii la 1 ianuarie 2023. Banca Naţională a luat decizia înlocuirii bancnotelor
„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie stocate”, a mai subliniat oficialul german. Cu toate acestea, politicianul a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului. „Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut.”, a mai precizat ministru.

Există temeri că banii digitali pot fi „condiționați”, iar cheltuirea lor poate fi controlată de Banca centrală care îi emite. Introducerea unui euro digital ar trebui finalizată în următorii patru ani, o fază de investigare urmând să dureze până în 2023. „Vom avea un euro digital”, a declarat președintele BCE Christine Lagarde încă din 2021.