EURO va avea concurenţă: Putin cere introducerea unei MONEDE UNICE în Uniunea Economică Eurasiatică

Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat vineri la crearea unei uniuni monetare a aliaților din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, un mijloc, în opinia sa, de a reduce consecințele negative ale crizei economice ruse pentru aceste țări, informează AFP, potrivit Agerpres.

20 mart. 2015, 17:18
EURO va avea concurenţă: Putin cere introducerea unei MONEDE UNICE în Uniunea Economică Eurasiatică

‘Credem că a venit timpul să discutăm oportunitățile de a forma o uniune monetară’, a anunțat președintele rus, în timpul summitului trilateral cu omologii săi kazah și belarus, la Astana. Uniunea Economică Eurasiatică numără — în afară de Rusia — Belarus, Kazahstan și Armenia.

‘Dacă lucrăm mână în mână, va fi mai ușor să reacționăm la amenințările financiare și economice exterioare și să protejăm piața noastră comună’, a adăugat Vladimir Putin.

Relațiile politice și economice dintre Rusia și cele două țări fondatoare ale Uniunii Economice Eurasiatice, Belarus și Kazahstan, au fost fragilizate de urmările sancțiunilor impuse de Occident la adresa Rusiei, pentru presupusul său rol în criza ucraineană, informează Agerpres.

Citeşte şi 42% dintre români consideră că situaţia economică a UE se va îmbunătăţi în următorul an

‘Uniunea noastră a fost confruntată cu încercări majore’, a estimat la rândul său președintele kazah Nursultan Nazarbaev, înainte de a face apel la o cooperare mai strânsă.

Uniunea Economică Eurasiatică este un proiect drag președintelui rus, care încearcă să restaureze influența Moscovei în fostele republici, dar care va trebui să se mulțumească fără participarea Ucrainei.