Euronews: Polițiștii de frontieră din România, acuzați că îi bat, electrocutează sau incendiază pe refugiații care ajung la graniță

Refugiaţii au fost detectaţi de camerele de supraveghere cu senzori termici în timp ce încercau să treaca graniţa ţării noastre. Au fost opriţi de poliţişti, care au fost bătuţi cu biciurile. Au povestit că fuseseră deja bătuţi de poliţia ungară cu bastoanele.

RomaniaTV.net
24 sept. 2020, 10:41
Euronews: Polițiștii de frontieră din România, acuzați că îi bat, electrocutează sau incendiază pe refugiații care ajung la graniță

Şase sirieni şi un egiptean, care au ajuns în Belgrad şi au cerut ajutor, au povestit că poliţiştii de frontieră din România i-au trimis cu forţa în Serbia, iar înainte de asta au fost bătuţi şi chinuiţi. Unul dintre ei are un picior amputat şi a mărturisit că poliţiştii l-au bătut cu propriile cârje, a transmis Euronews.

Poliţia de frontieră a negat toate aceste acuzaţii.

De asemnea, un alt grup de migranţi care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge la o tabără de refugiați din Serbia a trecut printr-o experiență asemănătoare.

Mărturiile migranţilor au fost adunate de mai multe ONG-uri din Serbia şi toate indică faptul că poliţiştii de frontieră români recurg la nişte violenţe exagerate.

Un ONG din Serbia estimează că „cel puțin 50 de oameni” sunt expulzați forțat din România în Serbia în fiecare zi. Un altul estimează 400-600 pe săptămână.

Conform mărturiilor, polițiștii de frontieră folosesc bastoane pentru a îi lovi pe oameni și cabluri cu care îi biciuiesc. Unii dintre migranți au fost supuși la șocuri electrice sau le-au fost incendiate hainele. Oamenii sunt intimidați cu focuri de armă trase în aer, iar unii vorbesc despre „comando-uri”, agenți îmbrăcați în negru cu măști sau cagule pe fețe pentru a nu putea fi recunoscuți.

Ce spune Poliţia de Frontieră din România

„Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care acționează ilegal la graniță trebuie să fie în acord cu legislația națională și internațională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.

Rados Djurovici, directorul unui ONG din Serbia spune că expulzările ilegale din România „devin din ce în ce mai violente”.

„Au început cu cel puțin un an în urmă, însă acest tip de violență este recent, a început acum 3-4 luni. El a început mai ales odată ce presiunea migratorie a crescut și în România. Cu cât sunt mai mulți migranți, cu atât cazurile de violență se înmulțesc”, a mai spus el.