Euronews: Preşedintele României va fi, cel mai probabil, reinstalat în funcţie

Reuters comentează evenimentele de pe scena politică din România, titrând că CCR se va pronunţa marţi asupra invalidării referendumului pentru demiterea lui Băsescu şi că "bătălia dintre Băsescu şi prim ministrul Victor Ponta testează democraţia în România". Euronews susţine că "preşedintele României va fi, cel mai probabil, reinstalat în funcţie".

RomaniaTV.net
21 aug. 2012, 08:43
Euronews: Preşedintele României va fi, cel mai probabil, reinstalat în funcţie

„Curtea Constituțională din România se va pronunța marți asupra invalidării unui referendum care decide demiterea președintelui Traian Băsescu – o decizie care l-ar aduce înapoi pe acesta la Cotroceni și ar prelungi probabil lupta pentru putere cu premierul”, se arată într-un comentariu de pe siteul Reuters.

„Lupta dintre Băsescu şi prim-ministrul Victor Ponta, care a condus o campanie pentru demiterea președintelui, testează democrația în România, la două decenii după căderea regimului liderului comunist Nicolae Ceaușescu„, mai arată Reuters.

Publicaţia mai susţine că lupta dintre cei doi a generat o criză la nivel naţional, care „a stagnat elaborarea de politici publice, a adus leul la valori minime și a crescut îngrijorarea în rândul Uniunii Europene, care îl acuză pe Ponta de subminare a statului de drept și de intimidarea judecătorilor”.

Pe de altă parte, Euronews consideră că „Preşedintele României va fi, cel mai probabil, reinstalat în funcţie„.

„O hotărâre asupra validității unui referendum pentru demiterea președintelui din România se va lua azi. Curtea Constituțională va respinge cel mai probabil votul pe motiv că mai puțin de 50 la sută din electorat a participat. Aceasta ar însemna că, în ciuda faptului că 88 la sută dintre cei care şi-au exprimat votul au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, acesta va fi totuşi repus în funcţie„, arată Euronews.

Judecătorii Curţii Constituţionale s-au întrunit marţi în şedinţă, fiind aşteptată o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. 

Judecătorul Tudorel Toader a declarat marţi dimineaţa, înaintea şedinţei Curţii Constituţionale, că este posibilă o nouă amânare a verdictului CCR privind referendumul.