Euronews România, televiziune de știri de cartier! Audiență ireal de mică a postului care toacă milioane de euro din bugetul Politehnicii! Universitatea care o finanțează are mai mulți studenți decât Euronews telespectatori!

Au trecut șase luni de când Euronews România, postul de televiziune finanțat de Politehnică, a început să emită, iar audiența obținută în luna noiembrie a fost de doar 2.000 de telespectatori pe minut, toată ziua, la nivel național (0,05% rating). Televiziunea are mai puțini telespectatori decât numărul studenților care studiază la UPB (aproximativ 25.000).

03 dec. 2022, 13:41
Euronews România, televiziune de știri de cartier! Audiență ireal de mică a postului care toacă milioane de euro din bugetul Politehnicii! Universitatea care o finanțează are mai mulți studenți decât Euronews telespectatori!

E prima lună în care audiența Euronews România este măsurată, iar rezultatele nu sunt deloc cele așteptate. A fost lansată la finalul lunii mai, iar televiziunea se află acum pentru prima dată în sondajele tv oficiale, un semn clar că reprezentanții ei sunt interesați să vândă publicitate pe baza punctelor de audiență (Gross Rating Points – GRP) livrate clienților pentru reclamele difuzate.

Audiența la care a ajuns Euronews România în luna noiembrie e de 2.000 de telespectatori pe minut, toată ziua, la nivel național (0.05% rating). În momentul de față, Euronews România se află pe locul 75 din 83 de televiziuni monitorizate.

Audiențele Euronews România lasă de dorit. Nu se ridică nici pe departe la nivelul așteptărilor impuse de popularitatea brandului-mamă, Euronews. Euronews România completează, astfel, lista televiziunilor de știri cu un impact minim, TVR Info, cu 4.000 de telespectatori pe minut, și Aleph News, cu 3.000.

În România, canalul de știri european se alătură televiziunilor de știri de cartier: Aleph News, controlată de Adrian Sârbu, și TVR Info, deținută de Televiziunea Română. Aleph News a avut, în noiembrie, o medie de 3.000 de telespectatori pe minut, la nivel național, în timp ce TVR Info, 4.000 de persoane.

Canalul european de televiziune de știri, Euronews, a fost lansat pe 1 ianuarie 1993, e disponibil în 155 de țări, în 10 limbi străine, iar la nivel european aproximativ 7,5 milioane de oameni îl urmăresc zilnic. În ultimii doi ani, Euronews a lansat patru proiecte afiliate de marcă în Georgia, Albania, Serbia, Bulgaria și România.

Euronews România, televiziune plătită din bani publici. Universitatea Politehnica face achiziții de milioane de euro

Universitatea Politehnica București a semnat, în ianuarie 2020, un acord cu grupul Euronews pentru a opera licența TV în România. Canalul de știri are sediul chiar în campusul universitar. În data de 29 noiembrie 2021, Politehnica a obținut licența de emisie de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), chiar cu câteva zile înainte ca portughezii să preia oficial postul. Politehnica se ocupă și de recrutarea angajaților din cadrul televiziunii de știri, anunțurile de angajare la redacție fiind postate chiar și site-ul instituției de învățământ.

Universitatea Politehnica a achiziționat, astfel, din bani publici echipamente pentru redacția românească de știri, cheltuind aproape trei milioane de euro. Înainte de obținerea licenței, în 2 aprilie 2021, universitatea a lansat anunțul pentru achiziția echipamentelor de televiziune necesare. Oferta câștigătoare a fost cea venită din partea companiilor Audio Video Pro SRL și Blitz Technology SRL, ambele din România, Media Power SRL Italia și Mediapower Services Franța. Oferta a fost de 2,94 milioane de euro.

Ulterior, Politehnica a mai lansat o licitație, mai restrânsă, pentru achiziția altor echipamente de producție pentru radiodifuziune și televiziune în valoare de 2,5 milioane lei, cu finanțare din fonduri europene.

Surse din piață susțin ca doar licența Euronews România ar costa Politehnica aproximativ trei milioane de euro pe an. Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a spus că investiția universității în postul de știri va dura cel puțin un deceniu, însă a refuzat să spună exact cât investește universitatea în acest proiect. UPB a primit în anul 2019 cea mai consistentă alocare bugetară de la Ministerul Educației. Conform documentelor de la Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Politehnica București a primit de la bugetul de stat suma de 390 de milioane de lei.

Cele mai mari venituri ale UPB sunt de la bugetul de stat și din taxele studenților, potrivit newsweek.ro:

Subventii de la bugetul de stat pentru institutii si servicii publice sau activitati finantate integral din venituri proprii – 514.268.365 de lei,

Subventii de la bugetul de stat catre institutii publice finantate partial sau integral din venituri proprii necesare sustinerii derularii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile – 4,6 milioane de lei,

Taxe si alte venituri in invatamant – 19 milioane de lei,

Contributia elevilor si studentilor pentru internate, camine si cantine – 9,4 milioane de lei

Venituri din cercetare – 30 milioane de lei.

Însă, potrivit rectorului UPB, investiția în Euronews România nu se face din banii de mai sus.