Europa, acuzată de Moscova pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1. Cum explică ruşii situaţia de la Gazprom

Kremlinul a acuzat politicienii europeni pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1, una dintre principalele sale rute de aprovizionare cu gaz. Oficialii ruşi susţin că sancţiunile economice impuse de UE au împiedicat desfăşurarea lucrărilor de mentenanţă întreprinse de către gigantul energetic Gazprom.

05 sept. 2022, 12:09
Europa, acuzată de Moscova pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1. Cum explică ruşii situaţia de la Gazprom
Europa, acuzată de Moscova pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1. Cum explică ruşii situaţia de la Gazprom

Europa, acuzată de Moscova pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1. „Dacă europenii iau decizia în mod absolut absurd de a refuza să îşi întreţină echipamentele sau, mai degrabă, echipamentele care aparţin Gazprom, dar pe care li se cere contractual să le întreţină, aceasta nu este vina Gazprom”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat televiziunii de stat a Rusiei.

Veste cruntă pentru UE! Rusia oprește gazul. Gazprom a anunțat întreruperea „pe termen nedefinit”, prin conducta Nord Stream. Putin a început cu adevărat războiul în Europa

„Este vina acelor politicieni care au luat decizii privind sancţiunile”, a precizat Dmitri Peskov, după ce Moscova a anulat reluarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, vineri, cu menţiunea că a descoperit o defecţiune în timpul lucrărilor de mentenanţă, anunţ care a stârnit temeri pe continentul european cu privire la asigurarea combustibilului pentru iarnă.

Lovitură pentru Zelenski, Gazprom finanţează războiul din Ucraina cu aproape 10 miliarde de euro

Săptămâna trecută, Gazprom a anunțat suspendarea „pe termen nedefinit” a livrărilor de gaz pentru Europa, prin gazoductul Nord Stream 1. Rușii susțin că există o defecțiune la o turbină, iar aceasta a fost complet oprită pentru a fi reparată. Un reprezentant al companiei a trimis o scrisoare către compania Siemens în care a comunicat problemele apărute la motor și necesitatea de a le remedia. Gazprom susține că a găsit defecțiuni despre care nu știa la instalațiile de pompare, iar ca să le repare, sunt necesare piese din Germania, pe care le-a solicitat. Nord Stream 1 este principala rută pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa și funcționa la capacitate redusă încă de la jumătatea lunii iunie. De la sfârșitul lunii iulie, conducta funcționa la doar 20% din capacitate.