Europa are cele mai mici stocuri de gaze naturale din ultimii 10 ani. Cum s-a ajuns la această situaţie

Stocurile de gaze naturale din Europa au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Depozitele au fost golite iarna trecută din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de energie regenerabilă şi de cererea puternică de energie, a declarat pentru Reuters, James Huckstepp, analist la S&P Global Platts.

22 sept. 2021, 23:44
Europa are cele mai mici stocuri de gaze naturale din ultimii 10 ani. Cum s-a ajuns la această situaţie

Europa are cele mai mici stocuri de gaze naturale din ultimii 10 ani. Stocurile de gaze sunt utilizate drept tampon în momente de cerere ridicată şi aprovizionare scăzută.

Europa are cele mai mici stocuri de gaze naturale din ultimii 10 ani

Citeşte şi Peste 40 de europarlamentari cer Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețului la gaze: „Şantajează Europa, nu crește rezervele de gaze”

Potrivit celor mai recente date ale Gas Infrastructure Europe,  în ţările europene şi Marea Britanie, depozitele sunt în prezent la o capacitate de 72% pline, comparativ cu 94% anul trecut şi 85% în medie în ultimii 10 ani.

Nivelurile scăzute observate acum reprezintă un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieţei.

„Prognozaţi că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom intra în sezonul de iarnă”, a spus Russell Hardy, director executiv al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Depozitele de gaze au fost golite iarna trecută din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de energie regenerabilă şi de cererea puternică de energie, a declarat, pentru Reuters, James Huckstepp, analist la S&P Global Platts.

„Cererea de energie şi gaze a fost, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce îndepărtează LNG de Europa. Acest lucru s-a combinat cu o criză globală a aprovizionării şi cu injecţii limitate în această vară, ducând la stocuri scăzute la un nivel record”, a adăugat el.

Situaţia a dus la creşterea preţurilor de referinţă ale gazelor în Marea Britanie şi la hub-ul olandez TTF – piaţa cheie a gazelor din Europa – la niveluri record.

Citeşte şi Iohannis, discuții cu reprezentanţii OMV Group pe tema creşterii preţului gazelor şi energiei electrice

Șeful Gazprom: Prețurile la gaze urmează să crească și mai mult în Europa

Prețurile gazelor naturale din Europa ar putea să crească și mai mult, avertizează șeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller.

„Toți experții spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul și să majoreze nivelul gazelor stocate. Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacitățile subterane de stocare.

Desigur, situația are impact asupra preturilor şi vedem că în Europa preturile bat toate recordurile posibile.Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri”, a declarat șeful Gazprom, citat de Antena 3.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record.