Peste 40 de europarlamentari cer Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețului la gaze: „Şantajează Europa, nu crește rezervele de gaze”

Un grup de peste 40 de europarlamentari, printre care şi șase români, a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor europene la gaz, susținând că întreg comportamentul companiei i-a determinat să suspecteze manipularea pieței. "Gazprom șantajează Europa, nu crește rezervele de gaze", susţin eurodeputaţii.

22 sept. 2021, 16:29
Peste 40 de europarlamentari cer Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețului la gaze: „Şantajează Europa, nu crește rezervele de gaze”

Europarlamentarii români Traian Băsescu (PMP/ PPE), Eugen Tomac (PMP/ PPE), Nicolae Ștefănuță (USR PLUS/ Renew Europe), Carmen-Gabriela Avram (PSD/ S&D), Vlad-Marius Botoș (USR PLUS/ Renew Europe) şi Dragoș Tudorache (USR PLUS/ Renew Europe) alături de alţi zeci de eurodeputaţi au cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor europene la gaz, potrivit G4media.ro.

Citeşte şi: Vești proaste pentru bucureșteni. Căldura și apa caldă s-ar putea scumpi cu 60% de la 1 octombrie. Romgaz a dublat prețul gazelor!

În scrisoarea către Comisia Europeană, cei 43 de europarlamentari au declarat că suspectează că compania rusească Gazprom a acționat pentru a crește prețurile la gaz.

„Solicităm Comisiei Europene să deschidă urgent o anchetă asupra unei posibile manipulări deliberate a pieței de către Gazprom și a unei posibile încălcări a regulilor de concurență ale UE”, se menționează în scrisoare.

Citeşte şi: Șeful Gazprom: Prețurile la gaze urmează să crească și mai mult în Europa

Europarlamentarii au declarat că există suspiciuni cu privire la „efortul companiei de a pune presiune” asupra Europei să accepte o lansare rapidă a gazoductului său Nord Stream 2, care încă trebuie să elimine obstacolele de reglementare care ar putea dura câteva luni.

„Strategia noastră de reducere a dependenței energetice de Rusia este o hârtie fără valoare atâta timp cât NORTH STREAM 2 devine o realitate (Germano – Rusă).
Rezultatul dependenţei noastre de importurile de gaze din Rusia este că Rusia face ce vrea la frontiera estică a Uniunii.
Și atunci, care sunt pilonii politicii noastre externe față de Federația Rusă?
Eu nu știu!”, a spus Traian Băsescu, într-o intervenţie Plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Ca răspuns la acuzații, Gazprom a transmis că a furnizat clienților săi gaz cu respectarea deplină a contractelor existente. Comisia Europeană a transmis că a primit scrisoarea și va răspunde în timp util.