Europa blochează plăţile POSDRU. România riscă să piardă 3,5 miliarde de euro

Plăţile de fonduri UE prin POSDRU prin care România beneficiază de o finanţare de aproape 3,5 miliarde de euro au fost întrerupte.

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 13:52
Europa blochează plăţile POSDRU. România riscă să piardă 3,5 miliarde de euro

În Raportul anual de control 2011, Autoritatea Română de Audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de Statul Membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni„. Acesta este răspunsul Comisiei Europene la solicitarea România TV referitoare la derularea plăţilor prin programul POSDRU.

Ca atare, în următoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs. Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea romană de audit confirma că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând„, mai arată Comisia Europeană.

Directorul general AM POSDRU a demisionat joi

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu i-a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel, din funcţia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autorităţii, iar aceasta a demisionat joi.

Conducerea ministerului a apreciat că problemele de management în cadrul AM POSDRU necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Până la începutul lunii martie, AM POSDRU trebuie să remedieze toate deficienţele indicate de Autoritatea de Audit, astfel încât plăţile de la Comisia Europeană să nu fie suspendate. Până în acest moment, au fost corectate peste jumătate din recomandările Autorităţii de Audit„, potrivit Ministerului Muncii.

Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general, interimatul va fi asigurat de Carmen Roşu.
Roşu are o experienţă de 15 ani în gestionarea fondurilor europene şi a fost director la Ministerul Finanţelor Publice.

Carmen Roşu este detaşată la AM POSDRU de la 1 februarie 2012.

POS DRU e finanţat din Fondul Social European. Alocarea Fondului pentru POS DRU este de 3.47 miliarde de euro, adică 85% din valoarea totală a programului. Contribuţia naţională publică este de 0.613 miliarde de euro, iar  contribuţia naţională privată este de 0.164 miliarde de euro.
Alocarea financiară a POS DRU este de 4,253 miliarde euro. POS DRU deţine 18,1% din totalul alocării financiare pentru obiectivul Convergenţă al Fondurilor Structurale.

 

Ce este POSDRU şi cum funcţionează

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POS DRU 2007-2013 este implementat de către 8 organisme intermediare regionale, 3 naţionale şi 2 intermediare.

Organismele Intermediare Regionale sunt organizate la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare a României şi au câte o reprezentanţă la nivelul fiecărui judeţ al regiunii.

Ele asigură implementarea POS DRU în domeniile de competenţă dezvoltate pe parcursul implementării programului Phare 2004-2006. Acestea sunt responsabile de implementarea următoarelor domenii majore de interventie:

  • Axa Prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”:
  • Domeniul major de intervenţie 1 „Promovarea culturii antreprenoriale”;
  • Domeniul major de intervenţie 2 „Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”;
  • Axa Prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”:
  • Domeniul major de intervenţie 1 „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”
  • Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”:
  • Domeniul major de intervenţie 2 „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”;
  • Domeniul major de intervenţie 3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.

Organismele intermediare naţionale

1. Organism Intermediar Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării cu 2 axe prioritare.

Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”;
Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii” – Domeniul major de intervenţie 2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.

2. Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic:

Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”;
Domeniul major de intervenţie 1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”;
Domeniul major de intervenţie 3 „Acces şi participare la Formare Profesională Continuă”;

3. Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă:

Axa prioritară 4 „Modernizarea serviciului public de ocupare”.

Organismele intermediare (OI) desemnate prin licitaţie publică:

  • Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”
  • Domeniului major de intervenţie 2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”.
  • Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”
  • Domeniul major de intervenţie 3 „Dezvoltarea parteneriatelor şi încurajarea iniţiativelor partenerilor sociali şi societăţii civile”;
  • Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”:
  • Domeniul major de intervenţie 1 „Dezvoltarea economiei sociale”.

 

Cine verifică proiectele şi care este fluxul financiar al POS DRU

Autoritatea Naţională de Audit, care funcţionează pe lângă Curtea de Conturi a României şi e independentă de autoritatea de management (ministerul Muncii) şi de Autoritatea de Certificare şi Plată, verifică prin eşantion şi certifică cheltuielile prin POS DRU. După ok-ul Autorităţii de Audit, CE aprobă şi transferă plăţile la Autoritatea de Certificare şi Plată.

 

Fostul ministru al Muncii Ioan Botiş găzduia în casa sa un ONG care a atras 500.000 de euro prin POS DRU

Ioan Botiş declara în 2011 la Realitatea TV că soţia sa lucrează în cadrul unui ONG din Bistriţa, care funcţionează temporar în casa lui, şi care a atras 500.000 de euro prin POSDRU, program pe care îl gestiona chiar ministerul pe care îl conducea.
Este vorba de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa (APEB), înfiinţată pe 14 septembrie 2007.

Botiş a argumentat că nu există niciun conflict de interese în faptul că finanţarea primită de ONG vine prin POSDRU, program coordonat de ministerul pe care îl conduce.

În septembrie 2010, deputatul Botiş a fost numit ministrul Muncii. În octombrie acelaşi an, ONG-ul soţiei sale a depus dosarul pentru accesarea fondurilor europene prin POS DRU. Într-o lună, ONG-ul a primit 450.000 de euro nerambursabili, plus 187.700 de lei de la bugetul de stat.

ANI s-a sesizat din oficiu pe 19 aprilie 2011 cu privire la nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Botiş, în mandatul de ministru al Muncii (3 septembrie 2010-20 aprilie 2011).  ANI susţine că sunt indicii temeinice că fostul ministru Ioan Botiş ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese.