Europa de Vest, lovită de cea mai cruntă secetă din ultimii 1.200 de ani. În trei decenii există riscul să dispară viţa de vie din Spania şi Portugalia

Regiuni din Spania şi din Portugalia nu au mai fost niciodată atât de aride în ultimii 1.000 de ani din cauza modificărilor suferite de anticiclonul Azore sub efectul schimbărilor climatice, este concluzia unui studiu recent, care avertizează asupra consecinţelor grave pentru cultura viţei-de-vie şi a măslinilor.

05 iul. 2022, 17:45
Europa de Vest, lovită de cea mai cruntă secetă din ultimii 1.200 de ani. În trei decenii există riscul să dispară viţa de vie din Spania şi Portugalia

Anticiclonul Azore, care corespunde unei regiuni a atmosferei unde presiunea este mai ridicată decât în regiunile învecinate şi situate la aceeaşi altitudine şi care se situează în general în proximitatea Arhipelagului Azore, joacă un rol important asupra fenomenelor meteo, precum şi a tendinţelor climatice pe termen mai lung în Europa de Vest.

În cadrul unui studiu apărut în revista ştiinţifică Nature Geoscience, cercetătorii demonstrează că acest sistem de presiune atmosferică ridicată ”s-a schimbat radical pe parcursul secolului trecut şi că schimbările suferite sunt fără precedent în climatul Atlanticului de Nord în decursul ultimului mileniu”.

Au studiat schimbările de presiune atmosferică din această zonă în decursul ultimilor 1.200 de ani şi au constatat că anticiclonul acoperă o zonă mai vastă de circa 200 de ani, perioadă care corespunde cu aproximaţie Revoluţiei industriale.

Pe parcursul verii, anticiclonul Azore trimite aer cald şi arid către Portugalia, Spania, dar şi către alte ţări din vestul continentului precum Franţa. În timpul iernii, devine sinonim cu umiditate şi ploi. Aceste precipitaţii din perioada de iarnă sunt ”vitale” pentru sănătatea ecologică şi economică a Peninsulei Iberice, au mai precizat autorii.

Anticiclonul Azore se va extinde şi mai mult în secolul al XXI-lea sub efectul încălzirii globale.

Citeşte şi România, lovită de secetă. Apa este raţionalizată în mai multe judeţe. Oamenii se roagă pe câmpuri pentru ploaie FOTO

Drept urmare, ploile se diminuează, în special din a două jumătate a secolului al XX-lea, iar nivelul lor ar putea în continuare să scadă cu 10% până la 20% la sfârşitul secolului, iar agricultura din Peninsula Iberică va deveni ”una dintre cele mai vulnerabile din Europa”.

Studii precedente nu au reuşit să determine rolul schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană în ceea ce priveşte modificarea climatului în Atlanticul de Nord. În prezent, legătură este stabilită.

Viticultorii se gândesc deja cum să se adapteze, având în vedere că regiunile adaptate pentru cultura viţei-de-vie s-ar putea diminua cu cel puţin un sfert sau chiar să dispară practic până în 2050 în Peninsula Iberică, în timp ce producţia de măsline din sudul Spaniei ar putea scădea cu 30% până în 2100, potrivit unor studii anterioare.

Citeşte şi Oraşele italiene Verona şi Pisa restricţionează consumul de apă curentă din cauza secetei severe