Europa, în PERICOL: Jihadiştii pregătesc atacuri masive pe Bătrânul Continent. Este vizată şi ROMÂNIA

În ciuda victoriilor militare din Irak şi Siria, gruparea jihadistă Stat Islamic este în plină regrupare şi se pregăteşte să execute lovituri puternice în Europa. Este vizată şi România.

08 iun. 2017, 20:12
Europa, în PERICOL: Jihadiştii pregătesc atacuri masive pe Bătrânul Continent. Este vizată şi ROMÂNIA

Jeffrey Feltman, sub-secretar de stat pentru afaceri politice, informează că Statul Islamic îşi reorganizează structura militară, dând mai multe puteri comandanţilor locali, în special celor din Raqa şi Mosul şi se concentrează „mai mult decât oricând pe pregătirea atacurilor şi în afara zonelor de conflict”. În acest sens, înaltul responsabil al ONU a citat ca ţinte probabile ale jihadiştilor ţări europene ca Belgia, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Rusia, Turcia şi Germania, dar şi România.

Aceeaşi sursă mai precizează că atât numărul combatanţilor jihadişti, cât şi veniturile acestora s-au diminuat destul de mult, însă jihadiştii pot conta în continuare pe ajutoare financiare de „zeci de milioane de dolari pe lună”, acestea provenind mai ales din vânzările de petrol, extorcări de fonduri, trafic cu antichităţi, precum şu din exploatarea resurselor miniere din teritoriile pe care gruparea jihadistă le controlează, cum sunt, de pildă, fosfaţii, informează presa internaţională.

Citeşte şi Atentate la Bruxelles: Serviciile de securitate belgiene ştiau din timp că jihadiştii vor lovi capitala belgiană

Şi numărul combatanţilor străini care luptă în Siria s-a diminuat, dar reîntoarcerea şi reinstalarea acestor combatanţi veniţi din zonele de conflict către alte regiiuni reprezintă o ameninţare considerabilă pentru securitatea internaţională, a mai spus Feltman.