Europa în pragul colapsului energetic. Ursula von der Leyen avertizează ţările membre UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc

Şefa executivului european a declarat că CE intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz din Rusia.

06 iul. 2022, 13:37
Europa în pragul colapsului energetic. Ursula von der Leyen avertizează ţările membre UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc

Ea a informat la zi Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.

Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.

Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. „Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor”, a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie „ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Dmitri Medvedev: „Ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare potenţial nuclear este absurdă”

Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. „Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă”, a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.

Ţările Uniunii Europene au convenit deja luna trecută ca toate depozitele de gaze naturale din blocul celor 27 de ţări să fie completate la cel puţin 80% din capacitate pentru iarna viitoare, pentru a evita penuria în timpul sezonului rece. Noul regulament prevede, de asemenea, că depozitele subterane de gaze naturale de pe teritoriul UE vor trebui să fie umplute la o capacitate de 90% înainte de iarna 2023-24.

Citeşte şi: Kremlin blochează exporturile de gaze din Kazahstan, folosite de Europa ca plan de avarie după reducerea importurilor Rusia