Kremlin blochează exporturile de gaze din Kazahstan, folosite de Europa ca plan de avarie după reducerea importurilor Rusia

Autorităţile din Kazahstan s-au opus tendinţelor expansioniste ale Rusiei şi au condamnat invazia Ucrainei, iar pe plan european au jucat un rol important în eforturile UE de a se rupe de importurile de gaze şi petrol rusesc.

06 iul. 2022, 12:09
Kremlin blochează exporturile de gaze din Kazahstan, folosite de Europa ca plan de avarie după reducerea importurilor Rusia

Un tribunal rus a ordonat Caspian Pipeline Consortium (CPC), consorțiul care operează una dintre cele mai mari conducte din lume și care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea timp de 30 de zile, arată publicaţia Reuters, citată de Economica.net.

CPC, care transportă prin această conductă 1% din tot petrolul din lume și are ca acționari și marile companii americane Chevron și Exxon a declarat că decizia de suspendare a operațiunilor se referă la probleme legate de gestionarea scurgerilor de petrol și că trebuie să respecte hotărârea, mai scrie Reuters.

Potrivit unui raport consultat de sursa citată, încărcările de petrol de la terminalul CPC continuau începând cu prânzul zilei de 5 iulie, dar nu era clar dacă operațiunile continuau pe 6 iulie. Pe de altă parte, într-o știre ulterioară, Reuters arată că livrările de țiței prin CPC continuă ca de obicei, citând trei surse familiare cu operațiunile, care au refuzat să fie citate deoarece nu au voie să vorbească cu mass-media.

Posibile probleme în România

Dacă într-adevăr livrările prin CPC vor fi oprite, acest lucru va crea probleme de aprovizionare în România și cu siguranță va duce la o creștere a prețurilor produselor petroliere în zona noastră.

Conducta, operată de Caspian Pipeline Consortium (CPC),cu o lungime de 1.500 km, leagă marile câmpuri petroliere din zona caspică de Marea Neagră și ajunge la terminalul marin de la Novorosiisk, pe țărmul estic al Mării Negre  CPC are mai mulți acționari, cel mai important (24%) fiind statul rus prin Transneft, după care vin KazMunayGas, compania petrolieră națională a Kazahstanului, și mari companii petroliere occidentale, cum ar fi Chevron, Exxon, Eni, alături de rușii de la Lukoil. Anul trecut s-au transportat 61 de milioane de tone de țiței prin conducta respectivă, până în partea estică a Mării Negre, de unde fiecare companie și-a dus, pe apă, petrolul unde are clienți.

Mare parte din petrol este kazah, CPC fiind principala rută de export a țării din Asia Centrală.

Majoritatea covârșitoare a țițeiului prelucrat la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, deținută de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, ajunge la noi prin sistemul de conducte CPC în portul rusesc, apoi este încărcat pe vapor, după care tranzitează Marea Neagră pentru a fi descărcat în terminalul marin din largul portului Midia, conectat direct la rafinărie.

În plus, o parte din țițeiul rusesc transportat prin CPC este folosit de Lukoil pentru a-și aproviziona rafinăriile din România (Petrotel Ploiești) și Bulgaria (Burgas).

Mai mult, potrivit unor surse din piață, și Petrom folosește acum țiței din Kazahstan, după ce a decis să nu mai achiziționeze țiței rusesc.

Citeşte şi: Preţ benzină şi motorină 6 iulie 2022. Cât a ajuns să coste un litru carburant în benzinăriile din ţară