Europa, îngrijorată de felul în care cheltuie Udrea banii României

Finanţatorii internaţionali au îngrijorări legate de Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) care poate deveni o problemă majoră, a declarat în conferinţă de presă, şeful Misiunii Comisiei Europene, Istvan Szekely.

RomaniaTV.net
05 feb. 2012, 16:51
Europa, îngrijorată de felul în care cheltuie Udrea banii României

“Suntem îngrijoraţi cu privire la PNDI, deşi înţelegem importanţa acestui program şi utilitatea obiectivelor sale. Noi ne-am aşteptat ca acesta să facă parte din portofoliul şi strategia de prioritizare a proiectelor de investiţii. Proiectele din PNDI ar trebui incluse în strategia fiscală pe termen mediu şi ar trebui să se încadreze în anvelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o problemă majoră. Pe viitor, şi experienţele anterioare cu alte proiecte începute şi neterminate din lipsă de fonduri ne demonstrează aceasta, s-ar putea transforma într-o problemă dacă nu ne asigurăm că aceste proiecte sunt în concordanţă cu resursele”, a afirmat oficialul CE.

PNDI este un program gigantic pentru construcţia de infrastructură (drumuri, alimentare cu apă, canalizare, etc) în mediul rural, derulat prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea. Programul are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro şi se derulează etapizat, până în 2020. Constructorii lucrează pe banii lor primii doi ani cel puţin, urmând ca abia din 2013 statul să înceapă să facă plăţile. Acestea se fac de la buget, nu din fonduri europene.