Europa mai unita sau una extremista: cum ne vor schimba viata alegerile europarlamentare din 2014

Peste mai putin de un an de azi inainte vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European si, ulterior, pentru presedintia Comisiei Europene. Este primul an de alegeri europarlamentare dupa criza economica ce a izbucnit in 2009 si care a macinat societatea europeana, potrivit Europolitics.ro.

RomaniaTV.net
05 aug. 2013, 07:43
Europa mai unita sau una extremista: cum ne vor schimba viata alegerile europarlamentare din 2014

Votul pe care il va acorda populatia va insemna un moment de rascruce de drumuri: europenii vor trebui sa aleaga intre o integrare economica si politica si mai puternica sau ruperea Uniunii. Cetatenii din UE, prin votul exprimat, vor hotari si modul in care piata unica va fi guvernata pentru urmatorii cinci ani. Si, pentru prima data, fiecare bloc politic din Parlamentul Uniunii Europene va veni cu propria-i propunere pentru sefia Comisiei Europene, cea mai importanta functie la nivelul acestei structuri. Daca Uniunea Europeana este pe maini bune, vom afla din septembrie, dupa alegerile din Germania.

Constantele ultimilor cinci ani din Uniunea Europeana au fost criza economica, Troica, Germania si masurile de austeritate. Ele au condus la renasterea extremismului in multe tari din sudul Europei care au avut de indurat masuri nepopulare ce nu si-au dovedit nici astazi vreun dram de eficienta. De exemplu, unde s-au dus banii primiti de Grecia de la FMI, Comisia Europeana si BCE si cine a facut profit in urma imprumuturilor?

Revenind, exista mari sanse ca blocurile traditionale sa primeasca un vot de blam pentru ineficienta de care au dat dovada in a combate criza economica. Asa ca euroscepticii sunt favoriti sa castige cat mai multe locuri in viitoarea componenta a Parlamentului European.

Probabil la acest lucru se gandeste si Viviane Reding, care este primul oficial european de marca ce a afirmat ca Troica trebuie sa dispara si ca Europa ar trebui sa cunoasca si o alta abordare a crizei europene in afara masurilor de austeritate.