Europa Occidentală continuă să fie afectată de precipitaţii şi vânturi puternice

Vremea rea continuă să creeze probleme serioase în Europa Occidentală, iar prognozele pentru următoarele zile nu prea oferă motive de optimism, după cum relatează presa internaţională, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
09 feb. 2014, 15:15
Europa Occidentală continuă să fie afectată de precipitaţii şi vânturi puternice

Două treimi din teritoriul Franţei se află, duminică, sub avertizare de cod galben, iar pentru trei departamente din vestul ţării – Morbihan, Loire-Atlantique şi Ille-et-Vilaine, afectate deja de inundaţii – continuă să fie în vigoare un cod roşu, după cum informează serviciul Meteo France. Avertizările sunt valabile până luni dimineaţa.

În Spania, meteorologii au emis avertizări cod galben sau portocaliu pentru 44 de provincii, ameninţate de vânturi puternice, ploi sau căderi abundente de zăpadă şi valuri mari în regiunile de coastă, relatează ziarul ‘El Mundo’. Vizată este în special jumătatea de vest a ţării, cele mai mari riscuri fiind în Cadiz, Huleva şi Navarra. Litoralul atlantic se află sub cod portocaliu, iar zonele de pe malul Mediteranei, sub cod galben din cauza valurilor foarte puternice.

Marea Britanie, care a avut deja de suferit din cauza inundaţiilor şi a rafalelor de vânt, va avea luni o zi mai liniştită, dar trebuie să se pregătească pentru o nouă furtună începând de marţi, scrie ‘Daily Mail’, citând serviciile de meteorologie.

Inundaţiile şi alunecările de teren au întrerupt circulaţia feroviară în mare parte din sud-vestul Angliei, unde unele zone sunt acoperite de apă de mai bine de o lună, după cea mai ploioasă lună ianuarie înregistrată vreodată, relatează Reuters duminică.

Premierul britanic, David Cameron, a anunţat zilele trecute o finanţarea suplimentară pentru consolidarea şi repararea digurilor după ce valurile uriaşe au distrus un dig la Dawlish, în Devon, şi au distrus postamentul căii ferate din acel sector.

Având în vedere şi prognozele pentru începutul săptămânii, s-a recurs şi la ajutorul armatei pentru construirea de diguri.