Europa pune tunurile pe Ungaria

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au căzut de acord să pornească procedura de deficit excesiv în cazul Ungariei. E foarte posibil ca maghiarii să rămână fără acces la fondurile europene de anul viitor. 

24 ian. 2012, 14:14
Europa pune tunurile pe Ungaria

Conflictul deschis dintre guvernul de la Budapesta şi Uniunea Europeană continuă.

Colegii europeni ai Ungariei au decis să pornească procedura de deficit excesiv, după ce guvernul a fost avertizat în anii anteriori să reducă deficitul bugetar la sub 3% din PIB, potrivit Reuters, care citează un diplomat european. Chiar dacă anunţă că va sta sub această ţintă în 2012, guvernul Orban a crescut veniturile statului prin naţionalizarea sistemului de pensii private, corespondentul Pilonului II de la noi. Astfel, pentru anii viitori, statul nu se mai poate baza pe aceste resurse şi deficitul ar urma să crească din nou, mai ales în condiţiile în care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare preconizează o contracţie a PIB de 1,5% în 2012. Din 2013, Ungaria ar urma să rămână astfel fără acces la fondurile de coeziune, dacă nu reuşeşte ca,  până la sfârşitul anului, să convingă oficialii europeni că are reforme viabile

Criza din Zona euro a agitat apele şi în regiune şi situaţia vulnerabilă a Ungariei a fost speculată, astfel că forintul s-a depreciat până la cel mai scăzut nivel faţă de euro, dobânzile au fost ridicate la cel mai mare nivel din UE şi costul împrumuturilor de stat a ajuns la cote alarmante.

Încă de la înscăunare, guvernul Fidesz condus de premierul Viktor Orban a adoptat o serie de legi care au supărat lumea finanţelor. Băncile comerciale au fost forţate să suporte pierderi pe creditele în valută ale populaţiei, care au fost convertite în forinţi, pensiile private au fost naţionalizate şi acordul cu Fondul Monetar Internaţional a fost întrerupt.

Aflată sub presiunea pieţelor în ultimele luni, Ungaria a încercat să obţină un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional şi UE. Bruxelles-ul condiţionează acordarea împrumutului de eliminarea unor părţi din legislaţia maghiară considerate contrare practicilor europene: trecerea Băncii Centrale sub control guvernamental şi pensionarea anticipată a judecătorilor .

Mai mult, CE, prin vocea lui Jose Manuel Barroso, a anunţat că va lua toate măsurile legale pentru ca Budapesta să fie nevoită să schimbe legislaţia.

Ungaria nu are o situaţie financiară deloc bună în comparaţie cu regiunea, ţara fiind puternic îndatorată, şi jumătate din datoria de stat este în valută. Banca Centrală a Ungariei estimează că deficitul va atinge 3,7% din PIB în 2012, asta dacă economia va creşte cu 0,5%, aşa cum prognozează.