Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, spune şeful diplomaţiei europene

Europa trece prin ''cel mai periculos moment'' pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, chiar dacă o ''soluţie diplomatică'' cu Rusia rămâne ''posibilă'', a declarat luni, la Washington, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

07 feb. 2022, 23:22
Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, spune şeful diplomaţiei europene

Întrebat despre avertismentele Statelor Unite cu privire la iminenţa unei posibile invazii ruseşti a Ucrainei, şeful diplomaţiei europene a dat asigurări că ”împărtăşeşte o preocupare puternică” cu privire la această ameninţare.

”Trăim cu siguranţă, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa de la încheierea Războiului Rece”, a spus el. ”Nimeni nu adună 140.000 de soldaţi puternic înarmaţi la graniţa unei ţări” fără ca aceasta să ”reprezinte o ameninţare puternică”, a apreciat el.

”140.000 de militari sunt desfăşuraţi la graniţă, nu sunt acolo să bea ceai!”, a remarcat Josep Borrell, potrivit Agerpres.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a negat orice ”alarmism” în avertismentele Washingtonului. ”Nu este alarmism, ci doar fapte”, a spus el într-o conferinţă de presă comună cu responsabilul UE.

Americanii şi europenii îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei şi ameninţă cu sancţiuni economice masive în acest caz.

”Nu credem că Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă urmează să facă acest lucru, pentru a acţiona foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecinţe teribile pentru Ucraina, Rusia şi pentru noi toţi”, a insistat şeful diplomaţiei americane.

”Credem că o soluţie diplomatică la această criză este încă posibilă”, a conchis Josep Borrell. ”Sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat el.

Citeşte şi: Cazul familiei din Danemarca. Copilului i s-a emis certificat de naştere românesc. Oficiali ai Ambasadei României l-au vizitat

 

Pentagonul a anunţat luni că Rusia continuă să adauge forţe militare de-a lungul graniţei sale cu Ucraina, transmite Reuters.

„Chiar şi în cursul weekendului l-am văzut pe domnul Putin sporind capacitatea sa de forţă de-a lungul acelei graniţe cu Ucraina şi în Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby a spus că, în prezent, niciuna din forţele ruse nu pare să ţintească direct flancul estic al NATO.

Sunt peste 100.000 şi numărul lor continuă să crească, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

El a adăugat că, în acest moment, nu există trupe americane suplimentare care să fi primit ordin de pregătire în vederea desfăşurării.