Europa se pregăteşte de foamete. O ţară din UE a anunţat că va cumpăra tot grâul produs de agricultorii săi pentru rezervele de stat

Un stat membru al Uniunii Europene a anunțat că va achiziționa tot grâul produs în țară prin intermediul Institutului Rezervelor de Stat. De asemenea, fermierii ar urma să primească un ajutor de la stat în valoare de 22 de milioane de euro.

07 iul. 2022, 16:08
Europa se pregăteşte de foamete. O ţară din UE a anunţat că va cumpăra tot grâul produs de agricultorii săi pentru rezervele de stat

Europa se pregăteşte de foamete. Guvernul de la Ljubljana va oferi fermierilor un ajutor în valoare de 22 de milioane de euro şi se angajează să cumpere tot grâul produs în țară prin intermediul Institutului Rezervelor de Stat.  Măsurile au scop să securizeze necesarul de grâne al țării.

„Din păcate, situația din lume, în special din Ucraina, se deteriorează în fiecare zi, iar acest lucru se poate observa nu numai în prețuri, ci și în disponibilitatea alimentelor în viitor”, a explicat șeful guvernului sloven, citat de euractiv.ro.

Citeşte şi: România este cel mai mare exportator de porumb din UE. La grâu şi orz suntem pe locul doi, după Franţa

Golob a spus că planul este ca Slovenia să intre în toamnă cu rezerve mai mari decât de obicei, „pentru că nu ne confruntăm cu o iarnă complet normală și este corect să ne pregătim pentru asta”.

„Preferăm să cumpărăm tot grâul direct de la fermieri, decât să-l cumpărăm de la comercianți în toamnă și să fim taxați cu mult mai mult pentru el”, a spus premierul, anunțând negocieri directe cu cultivatorii de grâu în săptămânile următoare.

Citeşte şi: Rezervele mondiale de grâu sunt pe sfârşite, criza alimentară dă târcoale. Au mai rămas stocuri doar pentru 10 săptămâni avertizează experţii ONU

În plus, Ministerul Agriculturii intenționează să monitorizeze prețurile a 15 produse, un demers despre care  Golob a subliniat că nu echivalează cu reglementarea prețurilor.

„Nu este o reglementare. Prețurile nu vor fi stabilite de guvern, ci de retaileri, în timp ce guvernul se va asigura că prețurile sunt comparabile și cunoscute publicului”, a spus Golob.

Slovenia a înregistrat o rată a inflației de 10,4% în iunie, cea mai mare din ultimii 26 de ani. În timp ce prețurile combustibililor au fost reglementate de ceva timp, acesta este primul pas care se adresează direct inflației prețurilor la alimente.