Rezervele mondiale de grâu sunt pe sfârşite, criza alimentară dă târcoale. Au mai rămas stocuri doar pentru 10 săptămâni avertizează experţii ONU

Lumea are stocuri de grâu în depozite doar pentru aproximativ 10 săptămâni, din cauza războiului din Ucraina și a faptului că India a interzis exporturile de grâu în ultimele săptămâni.

25 mai 2022, 18:21
Rezervele mondiale de grâu sunt pe sfârşite, criza alimentară dă târcoale. Au mai rămas stocuri doar pentru 10 săptămâni avertizează experţii ONU

Semnalul de alarmă cu privire la rezervele de grâu pe sfârşite a fost tras de Sarah Menker, expert în securitate alimentară şi CEO al companiei de analiză agricolă Gro Intelligence, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU.

Vreau să încep prin a spune direct că războiul ruso-ucrainean nu a fost cauza crizei securității alimentare. Doar a aruncat paie pe focul care mocnește de mult timp. Este o criză pe care am descoperit-o cu mult înainte de COVID-19. Pandemia a dovedit fragilitatea lanțurilor noastre de aprovizionare”, a spus Menker, la Naţiunile Unite.

Ea a adăugat că, „indiferent dacă războiul se încheie mâine, problema noastră de securitate alimentară nu va dispărea în viitorul apropiat fără acțiuni concertate”.

400 de milioane de oameni din întreaga lume se află în zona de „risc alimentar”.

Citeşte şi Preţul grâului a urcat la un record istoric. Crizele din Ucraina şi India au dus la o explozie pe pieţele internaţionale

Condițiile de astăzi sunt mai proaste decât în ​​2007 și 2008. Este important de menționat că lumea are cel mai scăzut nivel de stocuri de cereale văzut vreodată, în timp ce accesul la îngrășăminte este sever limitat și există o secetă în regiunile de cultivare a grâului., una dintre cele mai extreme din ultimii 20 de ani. Probleme similare privind stocurile se aplică și porumbului și altor cereale”, a mai spus Menker.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Anthony Blinken a acuzat Rusia că blochează exporturile de grâu din Ucraina, susținând că Moscova foloseşte grâul ca armă de război.

Citeşte şi Vladimir Putin laudă recolta „record” de grâu a Rusiei în timp ce militarii săi fură cereale din Ucraina