Europa se pregătește pentru un nou an secetos. Unele țări ar putea introduce în curând restricții de apă

Europa ar putea fi nevoită să se pregătească pentru o repetare a şocului economic major provocat de seceta de anul trecut. Temperaturile ridicate și lipsa precipitaților, a zăpezii, din această iarnă nu aduc deloc vești bune pentru fermieri și pentru producătorii de electricitate.

28 feb. 2023, 11:53
Europa se pregătește pentru un nou an secetos. Unele țări ar putea introduce în curând restricții de apă

Europa ar putea fi nevoită să se pregătească pentru un nou şoc economic major. Experţii averti­zează că Europa s-ar putea con­frun­ta din nou cu secete severe de genul celei de anul trecut. Iarna neobişnuit de caldă, ni­ve­lu­rile extrem de scăzute de precipi­taţii şi lipsa zăpezii duc la secarea într-un ritm alarmant a râurilor, ca­nalelor şi lacurilor, potrivit ZF. Unele state ar putea introduce în curând restricții de apă.

Experții se tem că ultimele două luni excepțional de uscate ar putea semnala o nouă realitate, cauzată parțial de creșterea temperaturilor medii globale.

„Aceste condiții erau rare în trecut, dar schimbările climatice modifică regimurile de precipitații în Europa și fac aceste extreme mai recurente și mai intense”, a declarat Andrea Toreti, climatolog la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, pentru CNN.

Citește și: PROGNOZA METEO. „Babele” nu renunţă la cojoacele de iarnă, temperaturi de aproape MINUS 10 grade noaptea

Începutul de an neobiş­nuit de cald şi uscat afectează deja o parte în­semnată din Europa, potrivit CNN. Imaginile cu albiile uscate ale râurilor și cu scăderea debitelor lacurilor sunt de obicei asociate cu căldura dogoritoare a verii – nu cu iarna. Dar un început de an excepțional de cald și uscat afectează o parte a Europei, inclusiv centrul și sud-vestul Franței, nordul Spaniei și nordul Italiei.

Deja există îngrijorări cu privire la ceea ce ar putea însemna acest lucru pentru aprovizionarea cu apă în Europa.

Situația apei din Europa a devenit „foarte precară”, potrivit unui studiu publicat în ianuarie de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria, care au folosit date din satelit pentru a analiza resursele de apă subterană ale lumii.

„Acum câțiva ani, nu mi-aș fi imaginat niciodată că apa va fi o problemă aici, în Europa”, a spus Torsten Mayer-Gürr, unul dintre cercetători. „De fapt, avem probleme cu alimentarea cu apă aici – trebuie să ne gândim la asta.”

 

Franța ar putea introduce în curând restricții de apă

Franța, care se confruntă cu cea mai uscată întindere din ultimii 60 de ani, ar putea introduce în curând restricții de apă. S-au înregistrat deja ”32 de zile consecutive fără ploi semnificative între 21 ianuarie și 21 februarie”, a declarat Simon Mittelberger, climatolog la Météo-France, pentru CNN – cea mai lungă perioadă de când au început înregistrările în 1959.

Are un efect dăunător asupra râurilor și lacurilor țării, a spus Mittelberger, precum și asupra solurilor țării.

„Pământurile sunt mult mai uscate decât de obicei”, a spus el. Nivelurile actuale de umiditate a solului din Franța nu ar fi văzute în mod normal până la jumătatea lunii aprilie.

Ninsorile au fost, de asemenea, scăzute. „Situația din Pirinei este aproape de cel mai scăzut record al cantității de zăpadă pentru acea perioadă a anului”, a spus Mittelberger.

Lipsa zăpezii în timpul iernii reprezintă o amenințare a rezervelor de apă primăvara și vara, deoarece există râurile nu se alimentează cu apă în urma topirii zăpezilor.

Vara trecută, Franța a suferit cea mai mare secetă înregistrată, dar, a avertizat Mittelberger, în acest an „situația s-ar putea înrăutăți dacă nu vom avea precipitații semnificative în următoarele două luni”.

Citește și: Prognoza meteo pe două săptămâni. Schimbare a circulaţiei atmosferice în martie. Ciclonul polar loveşte în multe zone

 

Și Italia se confruntă cu lipsa apei

Nivelul apei la Lacul Garda estet atât de scăzut încât acum este posibil să mergeți pe jos până la o insulă din mijlocul lacului, de-a lungul unei fâșii de albia expusă a lacului. În urmă cu câteva luni, această pasarelă nu exista.

Cel mai lung râu al Italiei, Po, care șerpuiește prin centrul său agricol nordic, are cu 61% mai puțină apă decât de obicei în această perioadă a anului.

Giorgio Zampetti, directorul general al Legambiente, un grup de mediu italian, se teme că „2023 tocmai a început, dar dă semne îngrijorătoare în ceea ce privește fenomenele meteorologice extreme [și] nivelurile de secetă”.

 

Autoritățile spaniole se tem că vor exista probleme cu aprovizionarea cu apă

În Spania, care a cunoscut anul trecut cel mai tare an înregistrat, există îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu apă.

„Nu putem garanta furnizarea de apă pentru apă potabilă sau pentru utilizări economice, bazându-ne exclusiv pe ploaie”, a declarat recent Teresa Ribera, ministrul Tranziției Ecologice, într-o conferință de presă.

Vremea uscată din Spania amenință și prețuitul jamón ibérico bellota al țării, deoarece precipitațiile scăzute și temperaturile în creștere afectează ghindele consumate de porci.