Europa, tot mai imună la şantajul Moscovei. Premieră istorică, UE a importat în iunie mai multe gaze din SUA, decât din Rusia

Conform rezultatelor din luna iunie, pentru prima dată în istorie, țările Uniunii Europene au importat mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite decât gazele prin conducte din Rusia, a anunțat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) pe pagina sa de Twitter.

02 iul. 2022, 11:45
Europa, tot mai imună la şantajul Moscovei. Premieră istorică, UE a importat în iunie mai multe gaze din SUA, decât din Rusia

„Scăderea bruscă a livrărilor de gaze naturale din Rusia către Europa înseamnă că aceasta este prima lună din istorie în care UE a importat mai mult GNL din SUA decât gazele prin conducte din Rusia”, a scris Rafael Mariano Grossi.

Potrivit datelor citate de șeful AIE pe Twitter, volumul livrărilor de GNL din SUA către Europa în iunie s-a ridicat la aproximativ 5 miliarde de metri cubi, în timp ce volumul importurilor de gaze naturale din Rusia a scăzut ușor sub această valoare.

Reducerea livrărilor rusești necesită eforturi de reducere a cererii în Europa pentru a se pregăti pentru o iarnă grea„, a adăugat acesta, citat de stiripesurse.ro.

Citeşte şi UE îi dă o nouă lovitură lui Vladimir Putin. Statele europene vor cumpăra la comun gaze şi GNL pentru iarna viitoare

În acelaşi timp, cancelarul german susţine că se fac eforturi continue de a scăpa de dependenţa energetică de Rusia, iar deşi Germania plăteşte în momentul de faţă aproximativ două miliarde de dolari, lunar, Moscovei, pe energie, el spune că suma este în continuă scădere.

Acum facem investiții reale în tehnologie, în conducte, în porturi. Și știu că există oameni care uneori cred că atunci când iei o decizie într-o după-amiază, a doua zi dimineață ai un port și conducta de 40 de kilometri… În viața reală, acest lucru nu se întâmplă”, a spus cancelarul.

Citeşte şi Francezii, avertizaţi să limiteze consumul de energie. Marii producătorii fac apel public la pregătirea pentru criză