Europarlamentar exclus pentru comentarii homofobe din Grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș. Lituanianul i-a numit pe homosexuali „perverşi” şi „anormali”

Eurodeputatul lituanian Viktor Uspaskich a fost exclus, miercuri, din grupul politic "Renew Europe", condus de Dacian Cioloş, după ce i-a catalogat pe homosexuali şi transsexuali drept "perverşi" şi "anormali".

21 ian. 2021, 16:43
Europarlamentar exclus pentru comentarii homofobe din Grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș. Lituanianul i-a numit pe homosexuali „perverşi” şi „anormali”

Dacian Cioloş a explicat de ce a decis ca europarlamentar Viktor Uspaskich a fost exclus pentru comentarii homofobe.

„Nu este loc pentru homofobie în familia Renew Europe.

Ca familie politică, suntem profund angajaţi faţă de apărarea şi extinderea drepturilor persoanelor LGBTI+. Comentariile domnului Uspaskich sunt incompatibile cu valorile pe care le îndrăgim şi (acele comentarii) îl plasează în afara familiei noastre”, a declarat Dacian Cioloş, liderul grupului europarlamentar Renew Europe, conform publicaţiei politico.eu, citate de G4Media.

Europarlamentar exclus pentru comentarii homofobe de Dacian Cioloş. Declaraţiile care au declanşat scandalul

Într-un clip video publicat pe Facebook pe 10 ianuarie, Viktor Uspaskich, care este liderul Partidului Muncii din Lituania, a afirmat că în unele state europene este „periculos” să fii „un reprezentant al unei orientări normale”.

„Mă refer exact la perverşi, anormali – viaţa, soarta le-a dat o astfel de viaţă, nu este vina lor că în haine de bărbat ei se simt ca femeile, majoritatea oamenilor nu îşi fac singuri reclamă”, a scris europarlamentarul lituanian Viktor Uspaskich, conform sursei citate.

Mai mulţi eurodeputaţi din Renew Europe şi din alte familii politice şi-au exprimat îngrijorarea faţă de afirmaţiile lui Viktor Uspaskich. Lituanianul şi-a prezentat scuzele ulterior, precizând că declaraţiile sale au fost scoase din context.

Cu toate acestea, grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloş, a decis excluderea lui Viktor Uspaskich.

„În urma unei proceduri disciplinare interne, încheiată prin vot în şedinţa din această seară a grupului Renew Europe, Viktor Uspaskich a fost exclus, cu efect imediat”, a precizat Dacian Cioloş.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu, răspuns acid pentru Dacian Cioloş: Afirmi că Liviu Dragnea îţi este amic şi că este de încredere, după care fondezi PLUS

Europarlamentarul Viktor Uspaskich a fost exclus pentru comentarii homofobe. Cum s-a apărat lituanianul

De cealaltă parte, europarlamentarul lituanian a scris într-un mail datat pe 13 ianuarie că vrea să le prezinte scuze „pentru stresul şi durerea cauzate de informaţii părtinitoare luate din discursul” său.

În plus, Uspaskich a mai precizat că lituaniana nu este limba sa maternă, motiv pentru care „poate face greşeli” când vorbeşte într-un cadru informal. Politicianul a apărat spunând că „nu s-a gândit sau nu s-a referit la gay, lesbiene şi alte persoane din comunitatea LGBT”.

Citeşte şi: Un nou scandal în coaliție! Deputatul Daniel Gheorghe: „Anca Dragu a’ lu’ Cioloş vorbeşte despre trecerea la un Parlament unicameral care este specific ţărilor mici şi cu interese limitate”